1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Oenighet om trafik till Tjärö

Anders och Madeleine Althin har varit oense med Karlshamns kommun om skärgårdstrafikens turer till Tjärö. De har haft samtal i frågan. Enligt vad BLT erfar har paret Althin velat styra över trafiken till ön via sina egna båtar.
Karlshamn • Publicerad 23 maj 2014
Tjäröbolagets ägare, paret Althin, betonat vikten av att bibehålla omfattningen av skärgårdstrafiken till Tjärö.
Tjäröbolagets ägare, paret Althin, betonat vikten av att bibehålla omfattningen av skärgårdstrafiken till Tjärö.Foto: Bo Åkesson

–  Tjärö är till största delen ett naturreservat, dit allmänheten ska ha tillträde. Du ska kunna ta dig från innerstaden och ut på ön och tillbringa några timmar där. Jag vänder mig mot Althins sätt att agera, säger en källa till tidningen.

Det har pågått diskussioner med kommunen angående användandet av den brygga där skärgårdsbåten från Karlshamn lägger till. Althins anser bland annat att de människor som kommer ut till ön med fikakorgar inte ger tillräckligt stora inkomster. Därför har de velat styra över trafiken till de egna båtarna som går via Guö och Järnavik.

–  De vill tjäna mer pengar, konstaterar BLT:s källa.

Kommundirektör Göran Persson, Karlshamns kommun, sade att det förts samtal med paret Althin, bland annat efter att BLT berättat om det kaos som var på ön i fjol. Han bekräftade att det var en diskussion i fjol kring båttrafiken.

–  Vi har träffat dem återkommande för att diskutera olika frågor, men jag har inte fått några signaler om att det skulle vara några bekymmer. Tidtabellen ligger och skärgårdstrafiken kommer att gå som tidigare, säger Göran Persson.

Har Althins haft synpunkter på skärgårds­trafiken från Karlshamn vid diskussionen i fjol?

–  Det var inget speciellt. Det var lite frågetecken kring gamla överenskommelser mellan kommunen och STF (Svenska Turistföreningen).

Rolf Borgström, utvecklingschef på Karlshamns kommun, konstaterade att paret Althin har diskuterat att inte ha en lika omfattande verksamhet på Tjärö som tidigare. I det sammanhanget hade de funderingar angående skärgårdstrafiken.

–  Vi har hela tiden hävdat att den trafiken är viktig och att den ska gå enligt tidigare tidtabeller. Det har vi framfört i diskussioner med dem, säger Rolf Borgström.

Han påpekade att Tjärö visserligen är parets Althins fastighet, men att det finns ett naturreservat på ön. Därför är det viktigt att Tjärö är öppen för allmänheten.

–  Tjärö är det stora resmålet i skärgården, säger Rolf Borgström.

I en kommentar till BLT, via mejl, säger Anders Althin att: "Trafiken kommer att gå som vanligt från Karlshamn–Tjärö. Frågan var bara vem äger bryggan."

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.