1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nytt rum där själen ska få ro

Efter år av väntan har Blekingesjukhuset fått ett andaktsrum. Tanken är en stilla plats för tystnad och eftertanke.
I går invigdes det lilla rummet. Och tystnad var inte att tänka på.
Karlshamn • Publicerad 23 januari 2002

Det var på perrongen i Ronneby som idén föddes för några år sedan. Förre sjukhusprästen Andres Prieto var på väg till Karlshamn och träffade sjukhusdirektören Olof Larsson och Ronny Pettersson innan tågresan startade. De diskuterade behovet av ett andaktsrum på Blekingesjukhuset. Och det skulle vara enkelt och inte påkostat.

- Och det var ord som sjukhusledningen gillade. Kanske var det anledningen till att rummet blev en verklighet, skämtar Andres Prieto.

Under invigningen sjöng organisten Mari Sundås och kantor Roger Eriksson kyrkliga sånger från världens alla hörn. Detta för att betona att platsen är till för alla, oavsett nationalitet och tro.

Kyrkoherde Kjell Arvidsson och kontraktsprosten Tommy Sandberg talade om vikten av en stunds andakt och ro. Kommunalrådet Torsten Magnusson betonade att det finns ett behov av mötesplatser där stillhet och eftertanke ska skänka styrka i svåra situationer.

Ingmar Svensson, nuvarande sjukhuspräst, avslutade med trygga ord.

- Här i andaktsrummet får man vara i goda händer, Guds och personalens.

Efter vimmel, snack och presentutdelning - två ljusstakar, en tavla i form av stadsvapnet och blommor - väntade middag i sjukhusets gästmatsal. Tystnaden var inte påtaglig.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.