1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nytt företag vill satsa på biogas i Stilleryd

När etanolmarknaden är kärv är det biogasen som kan bli framtiden. Det tror Sven–Åke Svensson (S), kommunalråd i Karlshamn.
Därför är han inte orolig över en framtida utbyggnad av företag i Stillerydsområdet.
Karlshamn • Publicerad 17 maj 2014

– Det ska nog bli positivt, men vissa saker kan ta tid, säger Sven–Åke Svensson.

Det är det norska investmentbolaget Mallin Venture som är huvudägare av Nordisk Etanol och Biogas AB (Neab), som bildades 2006. Fabriken i Stillerydsområdet som är planerad är en investering på över en miljard kronor.

Sven–Åke Svensson konstaterade att etanolproduktionen kan vara svår att dra i gång och få lönsamhet i, bland annat på grund av regler i EU. Det har varit besvärligt att få till en finansiering av det projektet. Däremot tror han på den andra delen av satsningen, som rör biogas.

– Det här med biogas kommer att bli intressant. Jag har haft andra här som velat ta upp tråden med biogas. Det var ett företag som var här i förra veckan och det är mycket möjligt de kan samarbeta med Neab, säger Sven–Åke Svensson.

Han konstaterade också att det pågår ett biogasprojekt vid Västblekinge Miljös anläggning i Mörrum med rötslam. Samtidigt är ett projekt i gång för att kunna utnyttja avloppsslam. Det sker i samarbete med kommunen i Blekinge och i nordvästra Skåne.

Det företag som nu är intresserat av en etablering i Stillerydsområdet ville förankra att de var välkomna dit och att de kunde inleda en diskussion med Neab.

– Jag sade till dem att de givetvis var välkomna. De hade en idé de ville diskutera med Neab, säger Sven–Åke Svensson.

Karlshamn kommun har investerat över 100 miljoner kronor i området i Stilleryd för att förbereda det för kommande nya industrietableringar. Visionen är att skapa 500 nya jobb genom de nya företag som kommer hit. Investeringar som är gjorda står inte och faller med en etanolfabrik underströk Sven–Åke Svensson.

Det nya företaget som vill etablera sig för biogasverksamhet är intresserad av den processteknik som ska användas i Neabs planerade anläggning. Sven–Åke Svensson har sagt till bolaget att de får köpa tomt om de kommer i ett sådant läge framöver. Neabs tomt är placerad i den södra delen av området för att få en närhet till vattnet. Detta eftersom det behövs som råvara i produktionen.

– Vi har en avsiktsförklaring från 2011 över vad vi vill göra med hela området. Det är inga pengar som går förlorade. Vi har utvecklat området enligt detaljplanen, säger han.

Den planerade etanol– och biogasanläggningen i Silleryd är tänkt att sysselsätta cirka 50 personer.

Det var under 2007 som Nordisk Etanol och Biogas AB (Neab) köpte mark i området.

Det är en tomt för en miljon kronor, som Neab har förtur att etablera sig på.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.