1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Karlshamns nya präst gillar att ta sig vatten över huvudet.
För en tid sedan prästvigdes Maria Weltich i Lunds Domkyrka och hon har tillträtt tjänsten som pastorsadjunkt i Karlshamn.
I söndags höll hon sitt första barndop och även om mötet med dopfunten hägrar finns det andra vatten som lockar vår nya präst..
Karlshamn • Publicerad 22 januari 2002

KARLSHAMN

Maria Weltich prästvigdes tillsammans med åtta andra kandidater, efter nästan sex års studier i teologi, i Lunds Domkyrka. Närmast efter prästvigningen väntar ett års obligatorisk tjänstgöring som pastorsadjunkt innan de nyblivna prästerna är helt färdiga för tjänstgöring inom Svenska kyrkan. Och för Maria Weltich del kommer året som pastorsadjunkt att tillbringas här i Karlshamn.

Bröllop väntar

Under året som pastorsadjunkt är tanken att den nyblivna prästen ska utföra alla de sysslor som en präst normalt gör. Det innebär att hålla i predikan, vigslar, barndop och begravningar men också att åka runt till vårdhem och skolor och andra ställen där Svenska kyrkans insatser behövs berättar Maria Weltich.

- Arbetet som pastorsadjunkt kan liknas vid en lång introduktion till det kommande arbetet som präst.

Att bli präst är något Maria Weltich alltid har drömt om och hon har ganska klart för sig vad hon hoppas kunna tillföra Svenska kyrkan.

- Det finns en ökad andlighet därute i världen som vi inom Svenska kyrkan måste ta tillvara, säger hon och tillägger att bästa sättet att göra det är att lära kyrkan att tala ett språk som gemene man förstår.

- För att vi ska kunna fånga upp de människor som behöver oss måste vi bli förstådda, säger Maria Weltich.

Andra vatten lockar

I framtiden hoppas Maria Weltich framför allt att hon får möjlighet arbeta som präst i en väl fungerande församling. Men tanken på en tjänstgöring utomlands lockar också, inte minst om den kan ge tillfälle till lite extraknäck som dykinstruktör.

- Jag har tidigare arbetat som dykinstruktör i Egypten och det finns mycket lockande vatten ute i världen, säger Karlshamns nya präst som om två veckor har ett helt annat uppdrag att se fram emot. Ett bröllop.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.