1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ny snabbare datortomograf invigd

Röntgenavdelningen på Blekingesjukhuset i Karlshamn har fått en ny datortomograf.
I går invigdes apparaten under högtidliga former.
Karlshamn • Publicerad 24 april 2003

Den nya datortomografen har kostat drygt sju miljoner kronor och ersätter den förra apparaten som hade 13 år på nacken. Karlshamn har därmed den mest avancerade datortomografen i länet. Och om man får tro expertisen är den nya utrustningen avsevärt mycket bättre än den gamla.

- Det är en skillnad som mellan natt och dag. Vi i Karlskrona är ganska avundsjuka på den här datortomografen, säger Ulf Johansson, röntgeningenjör från den medicinsktekniska avdelningen på Blekingesjukhuset.

Mycket snabbare

Den största fördelen med den nya apparaten är att den är mycket snabbare än den gamla.

- Undersökningen tar nu bara 20 sekunder jämfört med 20 minuter med den gamla och det är en stor fördel för patienten, säger Jessica Ronneback, sektionsledare för datortomografin.

En datortomograf är en sorts röntgenapparat. Men till skillnad från konventionell röntgen ger den bilder i form av skivor av olika kroppsdelar. Den används bland annat vid undersökningar av blodkärl, tumörer, skelettskador och inre bukskador.

15-20 undersökningar

Enligt Jessica Ronneback ersätter datortomografin alltmera vanlig röntgen.

- Vi gör mellan 15 och 20 undersökningar om dagen här och behovet ökar hela tiden, säger Jessica Ronneback.

Klippte bandet

Torgil Toft, verksamhetschef för Röntgenavdelningen, klippte det obligatoriska bandet till rummet med den stora datortomografen. Men innan dess passade han på att tacka politiker och sjukhusledningen för den nya apparaten. Han tackade också personalen på röntgenavdelningen i Karlskrona som har tagit hand om Karlshamnspatienterna medan den nya utrustningen installerades.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.