1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Företaget Svenska Stadsnätsbolget Fibre AB satsar nu stort på bredband i Karlshamn.
- Vi ska bygga ut nätet så att det blir heltäckande, säger vd Per Sjöbohm.
Karlshamn • Publicerad 27 september 2002

KARLSHAMN

Det var många turer kring kommunens bredbandsbolag, Kakab, innan det blev sålt. Köparen var ett dotterbolag till PNB, Svenska Stadsnätsbolaget Fibre AB, som gick in som en räddande ängel och köpte 80 procent av aktierna.

Men när rapporter kommit om att PNB är tvingade att sälja ut hälften av sin verksamhet har många undrat om inte detta skulle påverka också bredbandssatsningen i Karlshamn indirekt. Men SSFABs vd, Per Sjöbohm, har bara positiva nyheter.

- Vi har ingen som helst koppling till PNB längre. Det stämmer att PNB-Communication från början ägde 25 procent i bolaget, men vi köpte ut dem ganska snabbt.

Per Sjöbohm kan i stället berätta om den storsatsning som snart ska sättas i gång i Karlshamn. När andra bredbandsbolag, så som Utfors och Song, är färdiga för konkurs och Telia avsäger sig privatpersoner på grund av dyra anslutningskostnader, ska SSFAB storsatsa i Karlshamn.

Att det inte finns några riskpengar på marknaden är inga problem enligt Per Sjöbohm.

- Vi har skjutit in ett antal miljoner själva, så det är inga problem just nu.

Inte heller verkar det vara några problem att Länsstyrelsen inte betalar ut det statliga stödet på fem miljoner kronor för bredbandsutbyggnaden i Karlshamn.

- Vi tar det i ett senare skede. Nu gäller det att komma i gång med bredbandet i Karlshamn först. Det viktiga är att många nya ansluter sig, säger Per Sjöbohm.

Han kan redan nu avslöja att de ska erbjuda ett mycket brett utbud av tjänster i sitt nät. Bland annat ska fast telefoni och kabel-tv ingå, förutom den rena internetuppkopplingen. Vad många aktörer på bredbandsmarknaden i dag har problem med är de stora kostnaderna för själva anslutningen. Från stamnätet ska fastigheter anslutas och kablar ska dras till varje lägenhet, dessutom tillkommer mycket teknisk utrustning. Men även här har bredbandsbolaget riktigt bra nyheter.

- Karlshamn ska fungera som vår referensstad när vi ska satsa på andra stadsnät i Sverige, så vi hoppas slippa någon uppkopplingsavgift.

Än så länge består kunderna av några större företag, kommunen och landstinget i Karlshamn. Men framtiden ligger hos privatpersonerna, det gäller bara att hitta ett bra utbud av tjänster som kan locka många.

Per Sjöbohm lovar att de ska presentera det färdiga paketet för ett snabbare liv på nätet i Karlshamn om högst två veckor. Fram tills dess får modemet fortsätta att tugga.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.