1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nu ska berget säkras

Karlshamns kommun ska se till att bergspartierna längs med Oljehamnsvägen är säkra. Detta efter söndagskvällens ras av stenblock.
Karlshamn • Publicerad 5 mars 2013

Det var i gårdagens tidning BLT kunde berätta att det skett ras av sten. Nu agerar kommunen för att det inte ska ske fler ras längs med Oljehamnsvägen. De partier med berg där det skett så kallade kärningar, när det sprängts, ska granskas.

– Vi tittar över alla skärningar längs med Oljehamnsvägen. Vi har beställt en entreprenör som ska kolla det, säger Staffan Pettersson, arbetsledare vid gatu- och parkenheten, Karlshamns kommun.

Han kunde inte med säkerhet säga vad just söndagskvällens ras berodde på, men att det handlar om tidens gång. Det kan exempelvis komma in vatten i en spricka som gör att det lossnar partier av berget.

– Jag har varit här i 33 år i kommunen och bara varit med om att det kommit någon liten sten någonstans. Men det har aldrig varit något större ras, säger Staffan Pettersson.

Är det någon fara att köra bil på Oljehamnsvägen?

– Nej, absolut inte.

När ett bergsparti är säkrat kallas det att det är skrotat. Om lösa stenar upptäcks kan de plockas ned med exempelvis en grävskopa. Staffan Pettersson konstaterade att Hinsetunneln säkrades för några år sedan. Orsaken till att en del av tunnelns taksida är täckt beror på risken för att det blir vatten och istappar över cykelvägen där.

– Vi säkrade alla lösa stenar där för tre till fyra år sedan. Det har vi koll på, säger han.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.