1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nu gäller det för Karlshamns hamn

Nu gäller det att komma med på kartan för Karlshamns hamn. Regeringen kommer under det närmaste året att ranka Sveriges viktigaste hamnar i en ny hamnstrategiutredning. För de utvalda väntar statliga satsningar på infrastruktur.
Karlshamn • Publicerad 14 september 2006

Björn Nilsson, vd för Karlshamns hamn, ser fram emot att få besök av regeringens utredare. Och han är övertygad om att hamnen och Karlshamns kommun bäddat väl för att komma med på listan över Sveriges viktigaste hamnar:

- Vi har under lång tid bedrivit ett intensivt lobbyarbete. Träffat ledamöter i trafikutskottet, haft samtal med viktiga personer och kommer nu att fortsätta kontakterna.

Elektrifierad kustbana Han kan också visa på en mycket positiv och stark utveckling av Stillerydshamnen. Just nu pågår arbetet med delårsbokslutet och det ser ut som om förra årets rekordvolymer och resultat håller i sig också i år.

- Det har ju faktiskt redan hänt mycket. Nuvarande regering har lovat en utbyggnad av E 22, triangelspåret (se separat artikel) kommer att byggas. Nästa år har vi en elektrifierad kustbana och dessutom finns beslut om en förstudie gällande Sydostlänken.

Björn Nilssons förklaring till att Karlshamn inte kom med på listan när Godstransportdelegatio-

nen pekade ut de viktigaste hamnarna, är att delegationen byggde sina val på för gamla siffror.

Femte största hamnen - De använde siffror från 1999 och hade märkt ut vår region som framtida intressant. Men framtiden var liksom redan här och det är det vi försöker visa.

Som Sveriges femte största hamn finns egentligen bara en nackdel i nuläget för Stilleryd. Och det är att Blekinges alla hamnar inte har någon tydlig samverkan som syns utåt.

Vore det bättre om ni gick ihop och kallade er Blekinge hamnar?

- Ja, det tror ju jag personligen.Vi måste samverka med alla hamnar i sydöstra Sverige.

Den statliga utredningen om hamnstrategi ska vara klar den 1 oktober nästa år. De hamnar som väljs ut ska uppfylla fem kriterier: godsomsättning, vägar och annan infrastruktur för transporter, miljökrav, säkerhetsarbete, utvecklingsmöjligheter och samarbete med andra hamnar.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.