1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nöjda med Tretre-modellen

Hanna Hultberg kan inte komma på något negativt med det nya arbetsschemat på äldreboendet Kastanjen. Sedan i höstas jobbar hon och hennes kolleger enligt den så kallade Tretre-modellen. Jobba tre dagar, ledig tre dagar.
Karlshamn • Publicerad 19 april 2003

I Karlshamn pågår sedan i september förra året ett försök med en ny arbetstidsmodell. Personalen på avdelningen Kastanjen på Östralycke äldreboende anmälde sitt intresse att prova. De har nu jobbat enligt det nya schemat i nästan åtta månader och alla är överens om att det är en stor förbättring.

- Vi jobbar tre dagar och är lediga tre. Så rullar det på hela tiden och det fungerar jättebra, säger Hanna Hultberg.

Hon sökte sig till Kastanjen just för att hon visste att de skulle börja med det nya schemat. Hon har tidigare jobbat på traditionella scheman inom vården, oftast med arbete två helger av fem och ibland med bara en ledig dag mellan arbetspassen.

Vikarier

Kollegan Jörgen Olsson har jobbat på Kastanjen tidigare också när personalen hade det gamla schemat. Han pekar på att man sedan Tretre-modellen infördes inte har behövt ta in vikarier mer än två gånger.

- Ena gången var i nyår när många ville ha semester och sedan var det en kväll som bara inte gick att lösa utan vikarie, berättar han.

Systemet fungerar annars så att personalen själva ansvarar för att gå in och täcka när det behövs. Förutom de schemalagda arbetsdagarna ska varje anställd göra ytterligare femton dagar per år. De dagarna kan då användas för att täcka vid sjukdom, när någon går en utbildning eller för att förstärka om det är något särskilt som behöver göras på avdelningen.

Större frihet

- Den stora skillnaden är ju att jag tycker att jag är ledig mer. Jag har större frihet. Det går att få ihop sammanhängande ledighet och man hinner vila upp sig, säger Hanna Hultberg.

Det tunga vårdjobbet sliter på kroppen men personalen tycker att det nya schemat gör att det inte känns lika tungt. Känner man sig lite småkrasslig så hinner man blir bra på sina lediga dagar. Dessutom går inte all fritid åt till att återhämta sig efter arbetet.

- Ingen här vill gå tillbaka till det gamla schemat. Måste vi det säger vi upp oss, säger Hanna Hultberg halvt på skämt och halvt på allvar.

Tretre-modellen kräver en ökad grundbemanning eftersom personalen jobbar något färre timmar jämfört med det gamla schemat. Men samtidigt behövs nästan inga vikarier och personalen mår bättre så många förespråkare hävdar att det i själva verket blir en besparing för arbetsgivaren.

Markaryd är en av de kommuner som provat modellen på två av sina avdelningar inom äldreomsorgen och där minskade sjukfrånvaron bland personalen med drygt 70 procent.

Ska utvärderas

Arbetstidsförändringen på Kastanjen är ett försök som genomförs under ett år med slutdatum den sista augusti i år. Under maj ska försöket utvärderas av omsorgsförvaltningen och personalen hoppas på att de ska få fortsätta med sitt nya schema.

Fotnot: Nattpersonalen på Kastanjen ingår inte i försöket med ny arbetstidsmodell. På dagar och kvällar finns tolv anställda, varav flertalet deltidstjänster, som alla jobbar enligt Tretre-modellen.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.