1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nick Murray byggde sig en blekingseka

På fjärden ligger fiskekuttern Iona och gungar sakta. Just nu har ägaren Nick Murray inte så mycket tid med henne. I stället är det en blivande skönhet i minkfarmens gamla fryshus som snart ska vara fulländad.
Skotten, sjömannen och numera Matviksbon har ägnat vintern åt att på fri hand bygga en blekingseka..
Karlshamn • Publicerad 23 april 2003

Tjugo fot lång, helt i ek, byggd i sex bord och på fri hand. En klassisk blekingseka, byggd enligt konstens alla regler och om en månad eller så får hon visa vad hon duger till.

Från blekingeskogen

Ekvirket kommer från den blekingska skogen och planken har Nick Murray basat (göra trä formbart med hjälp av het ånga) själv för att kunna böja dem till rätt form.

Mastringarna är dock gjorda i smidig och stark ask.

- Utan Inge Olsson hade jag aldrig klarat det. Han har hjälpt mig mycket, säger Nick Murray.

Jodå, för alla karlshamns- och skärgårdsbor så är det båtbyggarsläkten Olsson från Joggesö han pratar om. Inge Olsson som var en av männen bakom Väggavarvet.

En av Inge Olssons ekor ligger nere vid Nick Murrays brygga. Den är något mindre än den som snart är klar. Det Inge Olsson inte vet om att bygga båt är förmodligen inte värt att veta om man ska tro Nick Murray.

"Båt blir det alltid"

Dessutom är det Inge Olsson som stått för uppmuntran och tröst när Murray under vintern

ibland misströstat om båtbygget.

- Jo, han brukar säga att "båt blir det alltid", säger Nick Murray med sin mjuka skotska brytning.

Ibland säger han inget alls eller funderar väldigt länge. Till exempel på frågan om varför man bestämmer sig för att bygga en blekingseka. Var det för att den andra båten nere vid bryggan skulle få en storasyster? Eller för att det är så speciellt att arbeta i trä? Eller helt enkelt för att det bara blev så?

Vi får inget svar men det gör inte så mycket. Nick Murray och livskamraten Essemi Joensen lever ett liv som verkar befriande fritt från det som så många av oss andra brottas med. Tidsbrist, jakt på materiella ting och konstlade upplevelser. När livet i själva verket kanske handlar om att stryka med handen över den hyvlade ekytan och konstatera att det nog behövs ett par tag till.

Det som återstår att göra på Nev (färöiska för näbb) är bland annat att olja henne med åtskilliga liter linolja i flera omgångar. Sedan ska Nick Murray sy segel till henne och förhoppningsvis ska hon kunna sjösättas på försommaren. Som segelmakare är han självlärd, han såg och lärde under sin tid som sjöman på stora segelfartyg.

Få henne ut ur huset

- Det går visst ett rykte om mig borta i Karlskrona. Det sägs att nån tok borta i Karlshamn bygger en blekingseka som är för stor för att få ut ur huset,

flinar Nick Murray.

Det är nämligen precis så det är. Nev blev lite större än han tänkt från början så det är precis att hon ryms i skjulet. Det blir till att riva ena kortväggen för att få ut båten.

Allra finast skulle Nev bli om han fernissade henne. Men det kräver mycket underhåll och jobb framöver så just nu lutar Nick Murray åt att måla i stället. Han vill ju gärna ha tid till nya projekt och verkar inte helt oävet inställd till att bygga fler blekingsekor.

Fotnot: Blekingsekan är en klinkbyggd, odäckad båttyp med akterspegel (Bra Böckers lexikon).

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.