1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

NetPort.Näringsliv växer

Intresset var stort hos kommunens företagare. Många ville bli en del av kunskapsparken NetPort och dess förening NetPort.Näringsliv.
Då medlemsansökningarna behandlats antogs 18 av 19 företag.
Samtliga verksamma inom IT-branschen och med anknytning till kommunen. Ett krav då syftet är att NetPort ska värna om samverkan mellan näringsliv och Blekinge Tekniska Högskola.
Karlshamn • Publicerad 28 september 2001

I Ronneby finns Soft Center. I Karlskrona Telecom City. Nu stärks Karlshamns nätverk av företag som gemensamt tillhandahåller och utvecklar IT-tjänster. Ytterligare ett kliv har tagits in i framtiden.

Föreningen NetPort.Näringsliv bildades i februari detta år. Då sa Peter Mattisson, föreningens ordförande, att det fanns en stort brist på kunskap i det nya informationssamhället. Samtidigt sa han att den kunskapen fanns i Karlshamn.

IT-metropol

Det uttalade målet var glasklart - att utveckla västra Blekinges IT-metropol NetPort till ett internationellt centrum för informationsteknik inom områden som upplevelse och intelligent logistik. Med det senare menas effektiv transport av produkter på kort tid och till lägsta möjliga kostnad. Istället för stora lager av varor satsas på "intelligenta transporter" med hjälp av datoriserade system.

Företag verksamma i Karlshamns kommun fick söka medlemskap och intresset överträffade de högt ställda förväntningarna. Av 19 företag accepterades 18 för inval. Företaget som inte godkändes fanns utanför kommunen.

Tummen upp

Peter Mattisson säger att nya ansökningar ligger och väntar på att få tummen upp och troligtvis antas ytterligare tio företag innan årets slut.

- Det här är naturligtvis bra för hela regionen, säger han.

- NetPort ska fortsätta etablera sig som ett kunskapscentrum för södra Sverige. I grunden handlar det om att företag ska lära känna varandra och samarbeta med BTH genom studentprojekt som praktikplatser och forskning, säger Peter Mattisson och konstaterar att samarbetet mellan högskolan, näringslivet och kommunen har fått en kanonstart.

Just nu handlar det inte om några nya arbetstillfällen. Däremot en säkrare mark och stora utvecklingsmöjligheter för de företag som i går inkluderades i familjen NetPort.Karlshamn.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.