1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nej till privata städföretag trots politisk enighet

Egentligen tyckte i stort sett alla att förslaget var bra. Trots det fick Ann-Louise Johansson (c) inte igenom sin motion om att lägga ut omsorgens städtjänster på entreprenad. Den röstades ner efter en intensiv debatt i fullmäktige.
Karlshamn • Publicerad 2 oktober 2007

Ann-Louise Johansson vill att omsorgsnämnden utreder möjligheten att låta professionella städföretag ta över den städning som hemtjänsten nu utför. Hon pekar på Karlskrona kommun där man har gjort så med gott resultat.

- I Karlskrona är de äldre mera nöjda, kommunen har fått ner sina kostnader och hemtjänstpersonalen kan ägna mera tid åt vård och omsorg, säger hon.

Intressant förslag Sven-Åke Svensson (s) tycker visserligen att förslaget låter intressant men menar att det är olämpligt att lägga det just nu. Omsorgsnämnden är mitt uppe i en stor omorganisation och får inte ständigt belastas med nya utredningar, menar han.

- Vi vill inte låsa oss för ett visst förslag, utan måste låta omsorgen i lugn och ro jobba fram sin nya organisation, säger Svensson.

Fel tidpunkt Marco Paulsson (m) tycker däremot att förslaget är utmärkt. Och han undrar hur det kan komma sig att inte folkpartiet och kristdemokraterna, som säger sig vara för privata lösningar inom vård och omsorg, inte stödjer det.

Och både Rolf Tholén (fp) och Britt Jämstorp (kd) medger att förslaget rent ideologiskt faller dem i smaken. Men de menar, liksom sin koalitionsbroder Svensson, att tidpunkten är fel.

- Men jag kommer personligen att se till att förslaget inte bara blir liggande utan tas upp när tiden är mogen, lovar Tholén.

Lars Pröjtz (fp), som numera håller sig utanför koalitionen, gillar inte partikamraternas resonemang:

- Att avslå motionen med motiveringen att det pågår en utredning, tycker jag vittnar om politisk feghet.

Hélène Nordin (mp) tycker att resonemanget om fel tidpunkt är obegripligt:

- Vi förstår inte vad som hindrar fullmäktige från att säga ja till motionen, det passar väl utmärkt att göra det just nu när omsorgen är igång med sitt utvecklingsarbete.

- Ja, det är ju just nu det passar att ta det här beslutet, när omsorgen håller på att omorganisera och ska spara pengar, instämmer Ann-Louise Johansson.

Röstades ned Trots att vänsterpartiet normalt inte är anhängare av privatiseringar tycker Eva Olsson Bengtsson (v) att förslaget är bra. Men hon tycker liksom koalitionspartierna att tidpunkten är fel.

Bara kommunistiska partiet är helt emot förslaget och det av ideologiska skäl.

- Jag vill ha en kommunal äldreomsorg som gör rubbet, säger Lars Jeppsson (k).

Efter 33 debattinlägg blir det så dags att rösta om Ann-Lousie Johanssons förslag. Den röstas ned med 29 röster mot 19. Hennes förslag fick stöd av c, m, sd, mp och Lars Pröjtz.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.