Navigatorporten förändrade hans liv
Det säger Simon Karlsson, 23 år, från Karlshamn. Han är en av 95 ungdomar i Karlshamns kommun som har fått stöd i livet genom Navigatorporten. Projektet riktar sig till ungdomar som är 16–24 år och som har adhd, aspergers syndrom och andra diagnoser, samt sociala funktionshinder och olika typer av missbruk.
Det kommunägda projektet har funnits i fyra år och har hjälpt unga att hitta vägar till arbete, studier och självständiga liv.
I går var det slutkalas för Navigatorporten. Projektet avslutas och delar av verksamheten blir permanent.
– Vi har nått målet och får fortleva. Mission completed (uppdraget är slutfört), säger Chiquita Persson, projektledare.
Ungdomarna som har deltagit i Navigatorporten var inbjudna till tisdagens slutkalas i Lokstallarna. Där bjöds de på musikunderhållning, tårta och kognitiva tips för arbete och vardag. Flera av ungdomarna höll också föredrag om hur deras liv har förändrats.
Simon Karlsson blev inskriven i projektet i januari förra året. Tidigare festade han mycket och kände sig instängd. Genom projektet fick han praktik på ett hund– och kattpensionat och nu har han jobbat där i nästan ett år.
– Jag har fått en ekonomisk möjlighet som jag inte har haft tidigare. Jag har kunnat flytta ihop med min flickvän.
Simon Karlsson berömmer Lasse Hansson, coach på Navigatorporten.
– Lasse har hjälpt mig att se öppnare på saker och ting och få förtroende för myndigheter. I stället för att följa alla papper till punkt och pricka stoppade Lasse undan papprena och frågade mig vad jag ville göra.
– Det blir varmt här, säger Lasse Hansson och lägger en hand på hjärtat.
Simon Karlsson ser i dag ljust på framtiden.
– Jag vill fortsätta jobba och köpa ett hus, säger 23-åringen.
2010 startade projektet.
95 ungdomar har deltagit.
30 har fått arbete.
13 har börjat studera.