Nätberoende - den nya folksjukdomen
- Vi arbetar och är ständigt uppkopplade mot nätet och tillgängliga hela tiden. Man får inte ro att koppla av och det leder till depressioner och nedstämdhet, säger Stefan Jönsson.
I boken Nätchocken finns det olika exempel på människor som råkat illa ut och drabbats av personliga tragedier på grund av att det blivit allt mer beroende av att sitta framför datorn och surfa på internet.
Mångårigt arbete med missbruk
Owe Sandberg har under 15 arbetat med missbruksfrågor som chefpsykolog vid kriminalvårdsstyrelsen och sedan tio år har han specialiserat sig på spel- och nätberoende. Han är behandlingsansvarig på Kolmårdens behandlingshem, som tar emot spel- och nätmissbrukare. Owe Sandberg driver även en öppenvårdsklinik för nätmissbrukare i Stockholm.
Nytt folkhälsoproblem
Karlshamnaren Stefan Jönsson har jobbat tillsammans med honom i projekt för Kriminalvårdsstyrelsen. Det är under det samarbetet som tanken om en bok vuxit fram.
- Det är ett begynnande folkhälsoproblem. Jag tror två till tre procent av befolkningen är nätberoende, säger Stefan Jönsson.
Han pekar bland annat på det faktum att fetma blir ett allt vanligare problem bland barn och ungdomar. Stillasittande vid datorer kan vara en förklaring.
Boken vill han se som ett vägmärke för att få folk att stanna upp och tänka efter hur de egentligen vill ha sina liv. I svallvågorna efter IT-boomen dyker symptomen på ett missbruk av nätet upp. Det går att jämföra med att vara alkohol- eller drogberoende konstaterar Stefan Jönsson.
- Men vid nätberoende utgår vi ifrån att man ska kunna använda och kontrollera det efteråt, säger han.
Det finns ett litet test i boken för den som vill kontrollera om man själv är nätberoende. Exempel på frågor är:
° Känner du ett behov av att vara uppkopplad allt oftare och längre?
° Har du problem att kontrollera ditt internetanvändande?
° Känner du dig rastlös och lättirriterad när du försöker minska ditt internetanvändande?
° Brukar du vara uppkopplad längre än planerat?
På Folkhälsoinstitutet är utredaren Anders Stymne, på tillsynsenheten, engagerad i problematiken kring spelberoende. Men nätberoendet är ännu ingen fråga på dagordningen för Folkhälsoinstitutet.
Är nätberoende ett folhälsoproblem i Sverige?
- Det är möjligt att det kan bli det. Men det har inte gjorts några studier och generellt har vi inte tittat på det här.