1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mörrumspar vill dra hustvist i hovrätten

Ett par i Mörrum överklagar tingsrättens dom i den hustvist de är inblandade i. Deras ombud, advokat Göran Björlin, hävdar att tingsrätten gjort fel och vill att hovrätten river upp domen.
Karlshamn • Publicerad 9 januari 2007

Paret är i tvist med den mäklare som sålde ett fuktskadat hus till dem.

De krävde honom på 300 000 kronor, men tvingades i stället betala rättegångskostnader på närmare 191 000 kronor.

I domslutet jämkade tingsrätten parets skadeståndskrav till noll kronor, eftersom de försummat sin undersökningsplikt vid husköpet.

Det är detta som ombudet Göran Björlin reagerar över.

- Tingsrätten får självmant inte föra in sådant som inte yrkats av parterna vid huvudförhandlingen, säger Göran Björlin.

Han påpekade att det rör sig om ett så kallat dispositivt tvistemål.

Mål mellan parterna Det innebär att parterna måste åberopa alla omständigheter som ska ligga till grund för domen.

- Tingsrätten får i en huvudförhandling inte ställa någon fråga om något som inte varit uppe i målet, säger Göran Björlin.

Rätten kan endast ställa frågor i förtydligande syfte, men får däremot inte ställa frågor som vägleder någon part underströk Göran Björlin. Det som tingsrätten tar med i domen måste ha framställts av parterna.

- Det måste framföras tydligt i målet vid en huvudförhandling.

Felaktig jämkning Göran Björlin anser att tingsrätten borde ha stannat vid konstaterandet att mäklaren var försumlig och därefter prövat hur stort skadeståndet skulle ha varit.

Den jämkning som är gjord är felaktig hävdar han.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.