1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mörrumsborna firar den tusenåriga traditionen

Sedan urminnes tider har Mörrums byalag hållit möte den första maj. Den tusenåriga traditionen har gått i arv från generation till generation.
Första gången Mats Jeppsson var med var för 60 år sedan, då han var tre år gammal.
I år är det han som håller i sammankomsten.
Karlshamn • Publicerad 30 april 2013
Traditionen lever vidare. Mats Jeppsson, 63, har varit med på majmötena i hela sitt liv. I år är det hans tur att arrangera mötet som avslutas med en festlig laxmåltid.
Traditionen lever vidare. Mats Jeppsson, 63, har varit med på majmötena i hela sitt liv. I år är det hans tur att arrangera mötet som avslutas med en festlig laxmåltid.Foto: Bo Åkesson
Traditionen lever vidare. Mats Jeppsson, 63, har varit med på majmötena i hela sitt liv. I år är det hans tur att arrangera mötet som avslutas med en festlig laxmåltid.
Traditionen lever vidare. Mats Jeppsson, 63, har varit med på majmötena i hela sitt liv. I år är det hans tur att arrangera mötet som avslutas med en festlig laxmåltid.Foto: Bo Åkesson

Ett av de äldsta bevarade protokollen från en bystämma finns i Mörrum.

År 1695 kallade byns utvalda ålderman till ett obligatoriskt möte, där man tillsammans beslutade om allt ifrån besiktning av skorstenar till diligenstrafik. Den som inte kom fick böta med 4 öre eller några liter öl.

Efter mötet serverades en festmåltid bestående av kokt lax.

Imorgon, 318 år senare, är det dags igen. Den här gången står andra saker på agendan, men laxmåltiden är fortfarande densamma. Mats Jeppsson, 63 år, står för arrangemanget. Han är årets ålderman i byn.

– Förr togs allvarliga beslut på stämmorna. Nu är det mer tradition och en fråga om gemenskap, berättar Mats.

När han var tre år var han med på sin första stämma. Just det året arrangerades mötet av hans föräldrar, hemma i Stålagården. Där är han både född och uppvuxen.

I år kallar han till sammankomst i samma lokaler som hans föräldrar.

– Den här traditionen har funnits i alla år. Det är vår skyldighet att hålla den levande så länge vi kan.

Klockan tre den första maj samlas man för att bland annat besluta om gemensam mark och fiskerättigheter. På bygillet efteråt får utomstående gäster medverka.

Allt arrangeras av Mats, som får hjälp av förra årets samt nästkommande ålderman i byn.

Lennart Nilsson, från hembygdsföreningen, kan historien.

– Det är ganska avslappnat nu, förr var det mer formellt. Inte förrän på 1980-talet fick kvinnor vara med, berättar han.

Varför mötet äger rum den första maj är höljt i mystik. Men Lennart Nilsson tror att middagens hedersgäst har ett ben med i spelet.

– Fiskepremiären för lax började förr den 1 maj. Då fick man färsk fisk till bygillet, säger han.

Andra byar där traditionen lever vidare

Tostarps byalag:

Den 1 maj varje år träffas de cirka femton gårdsägarna, mestadels för gemenskapens skull. Mötet flyttar varje år från gård till gård. Efter stämman delar man kaffe och kaka tillsammans.

Vekerums byalag:

I Vekerum träffas de 8 byamännen inte alltid den 1 maj, ibland passar mötet bättre under lördagen innan eller efter. Stämman avslutas med ett byagille med mat, där även respektive deltar.

Hästaryds byalag:

I Hästaryds byalag är man lite mer flexibla. Byastämmorna hålls lite när det behövs. Vilket datum och år det blir får omständigheterna bestämma.

Johanna Bladh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.