Mobbades på flera skolor
Jens, som BLT berättade om igår, blev mobbad under hela sin lågstadietid på en av kommunens skolor. Vid ett tillfälle utsattes han för så allvarlig misshandel att han fick ligga på sjukhus. Efter den händelsen beslutade föräldrarna att förflytta honom till en friskola. Där trivdes han och slapp trakasserier.
Men eftersom det i Karlshamn inte finns någon högstadiefriskola var Jens tvungen att återvända till en kommunal skola när han skulle börja i sjuan. Där hann han bara gå ett par dagar innan mobbningen åter började, nu värre än någonsin.
Vad säger det här om kommunens skolor?
-Det känns inte bra att vi inte har kunnat förhindra det här, säger Anita Westmar, verksamhetschef för kommunens för- och grundskolor.
-Skolan har satt in åtgärder och mentorerna har jobbat med eleverna runt det här. Men tyvärr har det inte lyckats här, och vi kan aldrig säga att vi har gjort allt.
Tycker du att hemundervisning är en bra lösning?
-Jag tycker att det är en akutlösning. Men det skulle aldrig ha behövt gå så här långt.
Kan eleverna känna sig trygga i kommunens skolor?
-Det ska de absolut kunna göra. Sedan är det en subjektiv upplevelse huruvida man känner sig trygg eller inte.
Men i det här fallet talar vi om fysisk misshandel, inte bara en upplevelse av otrygghet.
-Ja och vi ser väldigt allvarligt på det.
Anita Westmar berättar att kommunen tillämpar vad man kallar ett rödatråden-perspektiv på elevernas skolgång. När en elev byter skola ser förvaltningen till att den nya skolan får all viktig information om eleven.
Kände skolledningen till vad Jens hade varit utsatt för tidigare när han började på Stenbacka?
-Jag vet inte hur det är i det här fallet. Vi lämnar bara över information om eleven under förutsättning att föräldrarna godkänner det.