Misstankar om fusk i badets redovisning
Under gårdagen fick personal och fackliga företrädare på Väggabadet information om att förvaltningschef Ulf Ohlsson beslutat att göra en polisanmälan gällande brister i redovisningen av simmärken och simundervisningsavgifter.
Enligt kommunen är inga konkreta misstankar riktade mot någon av de anställda på Väggabadet.
- Jag fick en signal i höstas om att jag borde titta på det här och det har vi nu gjort. Vi har hittat brister och avvikelser mellan kommunens inköp av märken och de mängder som leverantören uppger, säger Ulf Ohlsson.
Från 1999 fram till nu har kommunen bokfört inköp av simmärken för cirka 23 000 kronor. Under samma period har Svenska simförbundet levererat märken för drygt 200 000 kronor till Karlshamns kommun. Simförbundet har fått betalt för samtliga leveranser men det är alltså bara betalningar motsvarande 23 000 kronor som finns i kommunens bokföring.
- Jag ser mycket allvarligt på att man köpt varor i kommunens namn och det vi har tyder på att detta varit någon form av otillåten sidoverksamhet som är helt oacceptabel, säger Ulf Ohlsson.
65 000 kronor
Kommunen har gått miste om förtjänsten på de märken som beställts och sålts men inte redovisats. Det handlar om ungefär 65 000 kronor för hela perioden som man tittat på hittills.
- Anledningen till att vi valt att utgå från 1999 är att vi då bytte till ett ekonomisystem som gör det lätt att få fram uppgifter, säger Ulf Ohlsson och utesluter inte att man kommer att gå längre tillbaka om det behövs.
Efter att ha informerat personalchefen, nämndordförande och andra i kommunledningen har Ulf Ohlsson beslutat att göra en polisanmälan. Samtidigt startar han i nästa vecka en internutredning som han hoppas ska kunna genomföras så snabbt som möjligt. Den revision som redan gjorts är ännu inte offentlig men förvaltningschefen anser att det man funnit inte ger honom något annat val än att polisanmäla.
Vad beträffar avgifter för simundervisningen så finns tecken på brister också i den redovisningen. Hur mycket pengar det handlar om kan Ulf Ohlsson inte säga i nuvarande läge.
Privata adresser
Väggabadet har en mycket modern kassahantering men varken simmärken eller avgifter för simundervisning redovisas genom kassan. På Svenska simförbundet finns tre kundnummer registrerade på Karlshamns kommun. Men bara två av dessa finns med i kommunens bokföring. Bland de fakturor revisorerna hittat finns exempel på mottagare som uppgett privatadresser.
- Det är riktigt att vi har namn på fakturamottagare, namn som inte borde ha förekommit i det sammanhanget, säger Ulf Ohlsson.
Han är mycket medveten om att samtlig personal vid Väggabadet nu kan komma att känna sig utpekad och betonar därför att internutredningen kommer att göras så fort som möjligt. Någon anledning att skärpa de ekonomiska rutinerna ser han inte.
- Vi har regelbundna kontroller av attesteringar och leveranser så jag tycker nog att vi har en ganska tuff ekonomisk uppföljning.