1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Miljö och rasism får Henrik att tända till

Oron över vårt framtida klimat är en av de frågor som fått miljöpartisten Henrik Tröst att engagera sig politiskt. De framgångar Sverigedemokraterna hade i valet får honom att riktigt tända till.
Karlshamn • Publicerad 30 januari 2007

- Jag har aldrig bott i en kommun med så få flyktingar och med så mycket rasism. Sverigedemokraterna är rumsrena i Blekinge. De tas på stort allvar medan man skrattar åt dem på andra ställen, säger Henrik Tröst.

Hans bakgrund liknar Jomshofs Han är förundrad över Sverigedemokraten Richard Jomshof, vars bakgrund liknar hans egen. Henrik Tröst utbildar sig till gymnasielärare i historia och samhällskunskap. Han skulle gärna vilja träffa Jomshof för ett samtal.

- Jag förstår inte vad som driver honom. Jag förstår inte heller det outgrundliga hatet mot muslimer, säger Henrik Tröst .

Klimatfrågan är också väldigt viktig för honom. Snart ska Henrik Tröst bli pappa för första gången och det gör att denna framtidsfråga känns än mer angelägen.

- Det är sådan stor global fråga, säger han.

Gillar konkreta frågor På det kommunala planet ville Henrik Tröst helst engagera sig i teknik- och fritidsnämnden. Och han har fått sin önskan uppfylld. För efter valet har han fått plats som ledamot i just denna nämnd.

- Man får syssla med konkreta frågor som jag gillar.

Det är tre områden som han prioriterar: biltrafiken i innerstaden, Strandpromenaden och cykelbanorna.

- Vi har ett stort fint torg som används till parkeringsplats. Vi skulle lika gärna kunna ha en bilfri innerstad. Cykelbanorna kan också planeras bättre,

säger Henrik Tröst.

En utveckling av Strandpromenaden är också angelägen anser han och tycker den har en stor potential. Saltsjöbaden vill han utnyttja.

- Bygg ett skärgårdens hus i stället för att riva den och göra bostäder, säger Henrik Tröst.

Hotad byskola blev starten Det politiska engagemanget väcktes på allvar för två år sedan. Då skulle Henrik Tröst gamla skola, byskolan i Malexander, läggas ned. Det fick honom att reagera och agera.

Före valet i fjol kontaktade han Heléne Nordin, miljöpartiet i Karlshamn, och det ledde fram till att han hamnade på partiets vallistor.

- Men flera människor har avrått mig från att engagera mig politiskt. Det tar tid och ses inte alltid med blida ögon, säger Henrik Tröst.

Politiskt engagemang är viktigt Men hans övertygelse om att det är viktigt att arbeta politiskt var starkare än de varningar han fick. Nu ska Henrik Törst börja det politiska vardagsarbetet

i nämnden.

- Det kan bli rätt tufft i början, säger han.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.