1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mer fotarbete för stans politiker

Tjänstemän och politiker ska gå eller cykla mer. Det är möjligt på kortare avstånd än fem kilometer. Flygresor till Stockholm stoppas.
– Vi ska minska vårt avtryck på jorden, säger kommundirektör Daniel Wäppling.
Karlshamn • Publicerad 11 oktober 2018
I kommunens nya resepolicy ska anställda och politiker använda cykel mer än bil.
I kommunens nya resepolicy ska anställda och politiker använda cykel mer än bil.Foto: HASSE HOLMBERG

Samtliga anställda som rör sig i tjänsten och politiker som är ute på förtroendeuppdrag ska få nya riktlinjer för sina resor. Det innebär att de i första hand ska röra sig till fots eller på cykel. Det ska de göra om resan är kortare än fem kilometer eller tar mindre tid än 15 minuter vilket bedöms fullt rimligt att exempelvis mellan Karlshamn och Asarum.

– Man kan ta en elcykel och då klarar man det på den tiden, nämner kommunalråd Per-Ola Mattsson (S), som alternativ till bilen.

Syftet med nya policyn är att bilarna ska användas mindre. När alternativen för gång eller cykel inte fungerar ska buss väljas och först i tredje hand bilen. Det absolut sista alternativet är flyg.

– Man får bara välja flyg om man ska längre än 60 mil, berättar Daniel Wäppling.

Det innebär bland annat att flygresor till Stockholm stoppas.

Resan ska planeras och genomföras så att påverkan på miljön minimeras. Ett alternativ är att inte resa alls.

– Innan man bokar en resa kan man alltid kolla om det finns möjlighet till webbmöte eller telefonmöte, fortsätter Per-Ola Mattsson.

Förutom miljöaspekten, trafiksäkerhet och kostnadseffektiviteten vill kommunen värna om de anställdas hälsa.

– Vi har vägt samman allt. Det är värt att resor tar längre tid för att vi ska minska vårt avtryck på jorden, vårt klimatavtryck, resonerar Daniel Wäppling.

Viktoria NimlinSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.