1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Med våren kommer stadens ljuva desserter

Våren är på väg. Med den ska Karlshamns gator smyckas i sköna blomster i ljusa färger.
– Jag ser ljuva desserter framför mig och var nog sötsugen när jag beställde, skojar parkingenjör Sara-Marie Rännbäck.
Karlshamn • Publicerad 13 april 2013
Sötsugen. Parkingenjör Sara-Marie Rännbäck var sötsugen när beställningarna gjordes av vårens blommor. De har fått namnet ljuva desserter och hon får själv känslan av gräddiga pajer när hon njuter av blommorna.
Sötsugen. Parkingenjör Sara-Marie Rännbäck var sötsugen när beställningarna gjordes av vårens blommor. De har fått namnet ljuva desserter och hon får själv känslan av gräddiga pajer när hon njuter av blommorna.Foto: Bo Åkesson
Pensé Sorbet Pink Wing.
Pensé Sorbet Pink Wing.Foto: Bo Åkesson
Tulpanen Verona.
Tulpanen Verona.Foto: Bo Åkesson
Tulpanen Claudia.
Tulpanen Claudia.Foto: Bo Åkesson
Tulpanen Moonlight girl.
Tulpanen Moonlight girl.Foto: Bo Åkesson
På gång. Roland Persson förbereder blommorna för placering på stadens gator och torg.
På gång. Roland Persson förbereder blommorna för placering på stadens gator och torg.Foto: Bo Åkesson
Våren är på gång. Ulf Persson och Lars Johnsson på kommunens parkförvaltning förbereder våren som ska lysa upp Karlshamns kommun. På måndag ska urnorna placeras ut.
Våren är på gång. Ulf Persson och Lars Johnsson på kommunens parkförvaltning förbereder våren som ska lysa upp Karlshamns kommun. På måndag ska urnorna placeras ut.Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson

En normal vår hade kommunens urnor och planteringar redan lyst upp. Så är det inte. Men om nu vädret sköter sig som parkförvaltningen önskar är det dags att placera ut urnorna på måndag och i slutet av veckan ska rabatterna i Rosengården vakna till liv, om nu tjälen släppt.

– Allt är senare i år, men nu hoppas vi att det ska fungera. Plantorna kom hit i veckan, säger Sara-Marie Rännbäck och håller tummarna.

I växthusen på Tubba torg planteras det för fullt i ljusa färger med vitt, ljusgult, ljusrosa och ljuslila. Skissen styr planteringen av de 7 100 plantorna och 10 000 lökarna som under gottat till sig i växthuset sedan vintern. Temat är ljuva desserter och Sara-Marie Rännbäck ser gräddiga pajer, fromage och somriga kakor framför sig.

– Jag jobbar alltid med ett tema och i år blev det samma som förra sommaren, ljuva desserter. Det är vackert och målet är att det ska lysa upp och så blir det, tycker Sara-Marie Rännbäck vars egen favorit är en vit-rosa pensé.

Urnor med vårblommor ska smycka kommunen, men det är bara i Rosengården som det planteras. Orterna utanför får längta efter ännu mer värme, till sommaren. De senaste åren har mängden blommor minskat och så även i år, men kostnaden för vårens planteringar landar ändå på runt 65 000 kronor.

– Minskningen ska egentligen inte märkas och skillnaden är att vi har glesare utrymme mellan urnorna, säger Sara-Marie Rännbäck innan hon går in på kontoret för att åter gotta ner sig i bilder över blomster som ska beställas till nästa vår.

Viktoria Nimlin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.