1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Med en svensk krokodil i sikte

I helgen var närmare tvåhundra fiskare i Blekinge på jakt efter den svenska krokodilen. Utrustade med spö, drag och gummistövlar gav de sig ut för att fånga den största och vassaste gäddan.
Karlshamn • Publicerad 6 oktober 2003

Regnet står som spön i backen. Fredagsfestare sover ruset av sig, helgfirarna kurar i sina varma sängar och tackar sina lyckliga stjärnor för att de inte skaffat hund och behöver ge sig ut i rusket. Där ute råder nämligen ett riktigt hundväder.

Men fiskeentusiasterna ger sig ut i alla väder. Det nappar som bäst när det regnar, sägs det.

Gäddfiskarnas Mecka

BLT prövar påståendet och traskar med blöta gympadojor i Magnus Hägglunds fotspår. Han har ägnat sig åt fiske i många år och färden går mot Eriksberg.

En bekant har avslöjat att en gädda på 21 kilo håvats upp där för många år sedan. Så Eriksberg kan nog vara gäddfiskarnas Mecka, tänker jag och vet inte om jag varit för lättlurad när jag köpte detta påstående. Fiskare har ju en tendens att krydda en redan god historia.

Ett blött landskap ligger framför oss och en regntung himmel hänger över oss. Magnus är rutinerad och har naturligtvis ett ordentligt regnställ med sig.

Det har inte BLT:s reporter.

Efter skog och sly kommer vi fram till vattenkanten. Små krusvågor veckar ytan.

- Det är bra att det blåser lite, då är de inte så skygga, konstaterar Magnus och svingar sitt spö mot vassen, vevar in och får med sig en bit av havets botten.

Men skam den som ger sig.

Nog vet vi alla att storgäddan vilar där ute någonstans.

En kortare lektion om gäddans vara sa mig att trivseltemperaturen för dessa rovdjur ligger runt 14 grader och att gäddan är en mycket bekväm jägare som ligger och väntar in sitt byte i stället för att aktivt söka upp det. Det är nog inte så fel att fiska från land i dag.

Som en spikmatta

Magnus ändrar riktning och kastar ut mot havet.

Där ute vilar flera bestar som har hela munnen full av tänder. Dessa sitter inte i en jämn rad, de sitter som en spikmatta utspridda lite överallt i käften,

Regnet lugnar sig och Magnus bestämmer sig för att gå vidare. Han tänker fiska av ett område på drygt en halvmil i dag.

Snart börjar han ana gäddor i mossen och när dagen är slut har han fått upp tolv gäddor. Alla utom en fick återvända till vattnet igen. Men den största av dem åkte med till invägningen i Väggahamnen.

Gäddan uppskattas väga cirka två och ett halvt kilo och är inte i närheten av den största fisken som Magnus fått på sin krok.

När jag frågar hur mycket den vägde kommer svaret blixtsnabbt.

- 7,3 kilo.

Klockan närmar sig fyra och de som trotsade vädret har samlats i hamnen för att väga sina byten. Med stora tomma ögon stirrar gäddorna stumt. Det slutar att regna och den största fisken plockas ner från sin krok, 9,64 kilo och storfiskaren Peter Bengtsson är nöjd. Det är den största fisken han någonsin fått på kroken.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.