1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Måste flytta - igen

Nu är det slutåkt för vattenskidklubben även i Byasjön.
Miljökontoret meddelar att från och med säsongens slut i september får de söka tillstånd någon annanstans..
Karlshamn • Publicerad 8 september 2001

- Byasjön är en sjö med mycket kopparavlagringar i sedimenten och det är inte bra att röra om för mycket, då ökar risken för utsläpp i Mieån, säger kommunens miljöinspektör Leif Abrahamsson.

Sjön har i flera år samlat på sig djupmetallsföroreningar efter Graneforsverkens kopparrörstillverkning.

För Karlshamns vattenskidklubb är det dåliga nyheter. De har de senaste åren haft problem att hitta en permanent sjö att träna i. Under sommaren har tävlingsåkarna fått åka till Bromölla för att träna fem gånger i veckan och klubbens juniorer har ännu inte fått chans att åka i hoppramp eller slalombana.

- Förra sommaren blev vi tvungna att lägga ner träningen i Ällhölen mitt i säsongen och många medlemmar lämnade oss, säger Mattias Wahlfried, en av tävlingsåkarna och klubbens ekonomiansvarige.

Inget permanent tillstånd

Efter att Assi Domän sagt upp kontraktet med klubben i Ällhölen i Ringamåla fick de i våras snabbt söka tillfälligt tillstånd i Byasjön. De fick använda fiskeföreningens klubbstuga och Mattias Wahlfried hoppades att de skulle få stanna.

Så blev det inte.

Tillståndet var aldrig tänkt att bli permanent.

- Kommunen har inte råd att sanera Byasjön från kopparavlagringarna just nu, säger Mattias Wahlfried. Så vi har kommit överens om att Byasjön inte passar så bra.

Många nya medlemmar

Just nu letar klubben efter en ny sjö där de kan tänkas få stanna ett tag så de kan bygga upp slalombana och hoppramp.

Under sommaren har klubben utökat sitt medlemsantal med nästan 100 procent. De allra flesta är ungdomar. I dag har klubben cirka 60 medlemmar.

- Förra sommaren var det många som lämnade oss, nu har vi nya medlemmar. Det vore bra om vi kunde hitta en sjö som inte ligger alltför långt in i skogen så att ungdomarna kan ta sig dit med cykel.

Bygga bana

För att sjön ska passa behöver den vara 650 meter lång, 100 meter bred och det krävs byggnadstillstånd för att bygga upp en bana som åkarna kan träna i.

- Vi väntar fortfarande på besked från Assi Domän som äger marken vid Ällhölen. Enligt länsstyrelsen har vi fortfarande tillstånd att köra där, men utan marktillstånd går det inte att bedriva någon verksamhet.

Karin Abrahamsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.