Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Massabruket i Blekinge står för genombrytande innovation

Massabruket i Mörrum använder ny teknik för att återvinna textilier på en skala som ingen annan aktör i världen gör, det menar Södra i ett pressmeddelande.
Karlshamn • Publicerad 28 oktober 2019
Södra cell, Mörrums massabruk har nu börjat återvinna vita textilier med den nya innovationen.
Södra cell, Mörrums massabruk har nu börjat återvinna vita textilier med den nya innovationen.Foto: LENA EHRING

Textilier är ökänt svåra att återvinna. Ofta blandas olika material när man skapar klädesplagg vilket gör det svårt för att separera igen i återvinning. Nu menar företaget Södra att man använder ny innovation på bruket i Mörrum som tillåter just detta.

– I dag återvinns en försvinnande liten andel av världsproduktionen av kläder och textilier. I princip allt går till förbränning eller deponi. Men tack vare svensk innovationskraft och en vilja att bidra till den nödvändiga klimatomställningen kan spelplanen nu börja förändras på global nivå, säger Lars Idermark, VD och koncernchef för Södra i ett pressmeddelande.

Annons

I ett pressmeddelande påstår företaget att inga aktörer i världen kan återvinna fiber från blandmaterial i stor skala. Det problemet verkar man ha löst. Under hösten har Södras massabruk i Mörrum producerat massa med inblandning av 20 ton kasserade textilier.

– Nu ritar vi om kartan för mode- och textilbranschen genom att erbjuda cirkulära flöden av textilfiber, på så sätt kan en tröja bli en tröja igen. Detta kommer ge ett stort värde för våra kunder och inte minst för modebranschen. Det är en stor dag för oss och en lika stor dag för den framväxande cirkulära bioekonomin, säger Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts i ett pressmeddelande.

I nuläget kan Södra endast ta hand om vita textilier, men de siktar in sig på att även hitta lösning för avfärgning. Målet är att på sikt komma upp i 25 000 ton textilier för inblandning i massatillverkning.

Jesper VighagenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons