1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mariegården het valfråga

Lars Jeppsson (k) angrep Irene Ahlstrand (m) i sitt torgtal i lördags. I talet påstod han att hon försökt hindra Therese Martinsson att berätta om Mariegården på omsorgsnämndens sammanträde. Efteråt blev han själv anklagad för lögn.
Karlshamn • Publicerad 4 september 2006

Efterdyningarna av onsdagens stormiga sammanträde har långt ifrån lagt sig. Ett av de stora diskussionsämnena bland politikerna är moderaten Irene Ahlstrands agerande på mötet.

Valtalen på torget i lördags dominerades totalt av vårdskandalen på Mariegården. På flera håll var tonläget väldigt högt uppskruvat. Men den allra mest infekterade diskussionen fördes när mikrofonerna var avstängda.

- Både Jan Bremberg och Carl-Eric Birgersson har nyss anklagat mig för att ljuga, berättar Lars Jeppsson (k).

Satte sig emot För att Therese Martinsson skulle få berätta direkt inför nämnden om vad hon varit med om under sin praktikperiod på Mariegården krävdes ett godkännande från samtliga ledamöter. Lars Jeppsson påstår att Irene Ahlstrand först satte sig emot att Therese skulle få komma till tals.

- Jag uppmanade Irene att ändra sig på den punkten. Det gjorde hon också sedan jag påpekat hur det skulle se ut om det här läckte ut i media.

Irene Ahlstrand hävdar bestämt att anklagelserna är rena lögnen. Själv var hon inte på plats vid valstugorna när Lars Jeppsson höll sitt tal, men Carl-Eric Birgersson var inte sen att ta sin partikollega i försvar. Omsorgsnämndens ordförande Jan Bremberg (s) bekräftar också att han anklagat Lars Jeppsson för lögn.

- Min egen minnesbild är att diskussionen bara handlade om Englessons närvaro på mötet. Om jag har fel på den punkten är jag beredd att be honom om ursäkt.

Personalen utpekad Anders Englesson (mp) som har gjort vårdskandalen till sin tveklöst största valfråga ägnade hela sitt tal åt Mariegården.

- Just nu kanske omsorgstagare tvångsmatas där ute, skanderade han.

Tidigare på förmiddagen hade Per-Ola Mattsson (s) anklagat miljöpartiet och vänsterpartiet för att peka ut personalen som skyldig innan utredningen är klar.

När det gäller Irene Ahlstrands inställning till att låta Therese Martinsson komma till tals inför nämnden går minnesbilderna isär bland ledamöterna. Ann-Louise Johansson (c) uppfattade det som att uttalandet bara gällde Anders Englesson medan Laila Johansson (kd) bestämt säger att det gällde

både honom och Therese. Sune Jönsson (s) har hört att Irene sagt att "det är onödigt att lyssna av dem" men att det mest var en reflektion i trötthetens tecken.

Lennart Cromnow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.