1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Det är finurliga lösningar, och gärna praktiska, som 53-årige Hans Gustafsson är ute efter. Han driver ett litet företag, Functional Design i Karlshamn, och tycker om att arbeta i trä.
Ordet mångsysslare är inte fel att använda i detta sammanhang.
Karlshamn • Publicerad 27 november 2003

Hans Gustafsson är egentligen utbildad arbetsterapeut, men han arbetar som lärare på Vägga gymnasiesärskola. Där undervisar han eleverna på fastighets- och fordonsprogrammet och några timmar i veckan hinner han med att slöjda med eleverna på Montessoriskolan i Karlshamn.

- Det går inte att leva på det här, säger Hans Gustafsson när BLT hälsar på i snickeriverkstaden, som ligger i samma hus som Scandia Presents fabriksbod på Sternövägen.

Fritt arbete i snickeriet

Han brukar ägna cirka en tredjedel av sin tid åt arbetet med snickeriarbetet i företaget. Resten av tiden går åt till lärarjobbet. Fast arbetet i snickeriet är väldigt fritt, så ibland kan Hans Gustafsson ägna mer tid, en del helger, åt att klura ut nya konstruktioner. För det är något han tycker om.

- Trä är bra att jobba i. Det är inspirerande att fundera ut lösningar. Det kan ta tid, men ibland kommer man på det med en gång, säger Hans Gustafsson.

Från invandrad smedsläkt

Hans far, farfar och farfarsfar var alla smeder i Östergötland och kom ursprungligen till Sverige med de Geer, en känd släkt från Liège i Belgien. Hans Gustafssons dialekt förråder hans östgötska ursprung, fast han har bott i Karlshamn sedan 1986. Han fick arbete som arbetsterapeut inom psykiatrin på Blekingesjukhuset.

Trivs med sin lärarroll

Hans Gustafsson har även hunnit med att arbeta inom ett kommunalt sysselsättningsprojekt i Karlshamn i tre år. Sedan två och ett halvt år tillbaka arbetar han inom gymnasiesärskolan, som har totalt 38 elever. Förutom undervisningen på fastighets- och fordonsprogrammet undervisar han i år eleverna i tillvalsämnen som styrkelyft och fiske.

- Det är trevligt och väldigt omväxlande, säger Hans Gustafsson.

Långsemester i Australien

Till nyår bär det av till Australien. I två och en halv månad kommer han och frun att ha en avkopplande semester och sedan kan Hans Gustafsson ge sig i kast med nya designidéer i sin verkstad.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.