1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Många frågor om bygget av väg 29

Nästa vecka sätter utbyggnaden av väg 29 i gång. I går kväll höll Vägverket och Skanska ett informationsmöte för att informera om hur de kommande årens byggstök kommer att se ut.
Karlshamn • Publicerad 11 september 2002

Den nya sträckningen ska gå öster om den nuvarande, från Brogylet och 17 kilometer norr ut. I oktober 2004 ska den nya vägen var klar att köra på. Men under tiden kommer trakterna längs den nya vägen att förvandlas till en byggarbetsplats med allt vad det innebär för dem som bor där. Ett av de första stegen kommer att bli att bygga en avfart till den nya vägen vid Brogylet. Det betyder att hastigheten där kommer att sänkas från 90 till 50.

Drygt 50 personer hade kommit till Ihrestugan för att få information om vägbygget. De flesta var markägare som direkt berörs av bygget.

- Vi vill tala om vilka vi är, vad vi ska göra och hur folk kan komma i kontakt med oss, förklarade Bo Lenberg projektchef på Vägverket.

På plats var också Johan Wesley, produktionschef på Skanska, som är entreprenör för bygget. Han förklarade hur bygget kommer att gå till rent praktiskt.

Och nog hade mötesdeltagarna frågor. Någon undrade om samtliga miljödomar inför bygget var avklarde.

- Av totalt fem miljödomar är tre överklagade. Men vi har fått ett verkställighetsförordnande av miljödomstolen och det innebär ett klartecken för att sätta i gång med bygget, sa Bo Lenberg.

Per-Anders Kindmo i Ihre är en av de berörda markägare som har överklagat den miljödom som ger Vägverket rätt att anlägga en vägbank över Ihrebäcken. Han misstror den miljökonsekvensbeskrivning som Vägverket har låtit göra.

- I den påstår ni att Ihrebäcken är torrlagd under sommaren men så är det inte alls, sa han.

Varken Bo Lenberg eller Johan Wesley kunde närmare förklara det men försäkrade att den nya vägsträckningen inte på något sätt kommer att förhindra vattenflödet i bäcken.

En annan mötesdeltagare undrade om Vägverket kan garantera att vattnet blir kvar i de våtmarksområden som vägen passerar. Bo Lenberg försäkrade att man kommer att täta vid våtmarkerna så att de inte blir torrlagda.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.