1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Lärare protesterar mot köpstoppet

Budgetåret närmar sig sitt slut. Skolåret är inne på sin tredje månad. I Mörrum reagerar lärarna över kommunens köpstopp. De tycker att de har all rätt i världen att spendera pengar de redan fått.
Karlshamn • Publicerad 31 oktober 2001

Sedan några år tillbaka har skolorna i Karlshamns kommun tilldelats det ekonomiska ansvaret för bland annat läromedelsinköp. Detta har inneburit att lärarna på skolorna har vetat hur mycket pengar de har haft att röra sig med under läsåret. I Mörrum har lärarna varit försiktiga - allt för att visa att de kan sköta detta förtroende. De viktigaste böckerna har beställts på våren och finns sedan på skolan vid höstterminens start. Och när väl räkningen är betalt råder full koll över hur mycket pengar som finns kvar.

Nu tycker lärarna att kommunen beter sig motsägelsefullt när de inför ett köpstopp på pengar som redan delats ut till inköpsansvariga på skolorna.

"Mycket besvikna lärare"

Ett brev undertecknat "Mycket besvikna lärare" skickades i förra veckan till kommunfullmäktige och även till BUS-nämnden. I brevet frågar sig lärarna hur de nu ska kunna planera en bra skola när de inte ens vet hur mycket pengar de har att röra sig med.

- Och vad blir följderna? Att vi nästa år köper upp alla pengarna på en gång, frågar sig Liselotte Ahnell-Bagewitz på Mörrums skola.

- Då vet vi i alla fall att vi får någonting för dem.

I nuläget är 25-30 procent av läromedelspengarna låsta. Detta som följd av besparingskrav och det allmänna köpstopp som råder inom kommunen.

- Risken är att både vår och ungarnas spontanitet försvinner, säger Christina Almfäldt.

- Vill vi till exempel hyra en buss för en dagsutflykt med barnen så finns inte den möjligheten.

Lärarna på Mörrums skola menar att det egentligen är småsummor det rör sig om. Det vill inte verka gnälliga, men poängterar att det är de mindre summorna som känns när de väl behövs.

Enligt ett riksdagsbeslut från 1989 ska eleverna få behålla sina viktigaste läromedel. En undersökning från Läromedelsförlagens förening visar att eleverna hellre vill ha fler böcker än att behålla de som de redan har. På Mörrums skola anser lärarna att de har bra och moderna skolböcker.

"Böcker inte allt"

- Samtidigt finns det många sätt att undervisa på, böcker är viktigt men inte allt, menar Christina Almfäldt.

- Först fick vi bestämma själva, och då öppnar sig möjligheter att själva styra vad vi vill köpa. Till exempel lite mindre böcker och kanske ett mikroskop. Det finns många sätt att undervisa på.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.