1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Lantbrukare anmäld för djurplågeri

Korna var tjudrade med en kätting som de fick dra med sig, vilket hindrade dem från att röra sig naturligt. Nu polisanmäls ägaren för djurplågeri.
Karlshamn • Publicerad 2 november 2005

Den 20 oktober gjorde Miljöförbundet Blekinge Västs djurskyddsinspektör Ragnar Widerberg en inspektion hos lantbrukaren i Mörrum. De upptäckte då att mannen hade nio nötboskap som var felaktigt tjudrade i den hage som de gick i.

-De var tjudrade vid en kätting som de drog med sig. Det hindrade djurens naturliga rörelser och försvårade för dem att röra sig fritt, säger Ragnar Widerberg.

Alltid när djurskyddsinspektörerna finner misstankar om att djur inte behandlas på rätt sätt anmäler de ärendet till polisen. Så skedde även i det här fallet och djurägaren är därför polisanmäld för djurplågeri.

-Han har inte gett oss någon egen förklaring till varför djuren var tjudrade på det här sättet, men den vanligaste förklaringen vid sådana här ärenden brukar annars vara att det är lättare att fånga in djuren om de är tjudrade, säger Ragnar Widerberg.

Enligt honom fanns det inga sår eller skador på djuren till följd av tjudringen och han fann inga andra brister vid inspektionen. Miljöförbundet valde därför att låta mannen ha kvar de nio korna.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.