Lamorna trivs som renvaktare
– Min hund gick bort för tre månader sedan. Nu ska jag vara utan djur tills jag går i pension, säger Qristina Ribohn.
Det var när Djurängen i Asarum inte längre fick bidrag av kommunen som nedläggningen var ett faktum. Då beslöt sig Qristina för att sälja sina djur.
Lamorna Elvis och Hemlig, med det ettåriga fölet Hoppsan, fick ett nytt hem i Härnösand. Där finns en djurintresserad man med bland annat 20 renar på ett sex hektar stor område som lamorna vaktar. Qristina har fått se lite filmsnuttar med dem.
– Elvis gick upp på en sten, lät som en hackspett och höll sitt ståtliga huvud och svans högt. Jag blev glad när jag såg det, säger Qristina Ribohn.
Laman Elvis inger respekt. Det är när han sänker huvudet och spjärnar ut med benen som det är dags att fly. För han kan gå till våldsam attack för att skydda en flock med djur. Lamor används som vakt- och lastdjur på andra håll i världen och det fungerar bra. Så att vakta renar är en syssla som passar lamorna.
– Men du ska sköta djuren på rätt sätt. Du kan inte ta en lama och slänga in bland 200 får. Då fungerar det inte. Lamor är flockdjur och ska ha någon av sin egen ras med sig, säger Qristina.
Hon fick Elvis när han var fyra år. Nu är han sju år och har sedan i fjol fölet Hoppsan ihop med femåriga Hemlig. Hoppsan måste säljas för att det inte ska bli inavel och det finns med i det kontrakt som Qristina gjorde med den nye ägaren.
– Hon ska bytas mot ett annat sto, men det blir nog inga problem för hon är fruktansvärt vacker.
De två jakar som Qristina hade på Djurängen finns kvar i kommunen och har numera blivit tre.
– De var mina bebisar. Det enda tråkiga var att min dröm var att få rida in en jak, men det får jag göra när jag blivit pen- sionär, säger Qristina Ribohn.
Hon åker upp till Stockholm och spelar in ett nytt tv-program. Men vilket program det är, vill Qristina ännu inte avslöja.
– Det handlar inte om tävling eller om utröstning, säger hon.