1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kyrkan undanhöll ränta

Åke Andersson, född i Elleholm men numera boende utanför Stockholm, betalade in en räkning för sina föräldrars gravplats 16 år för tidigt.
Nu menar han att Mörrum-Elleholm kyrkliga samfällighet tog hand om pengarna, satte in dem på ett vilande konto och behöll räntan.
Utan att säga ett knyst. Och trots att revisorn visste att det handlade om ett felaktigt inbetalt belopp..
Karlshamn • Publicerad 12 oktober 2002

Åke Andersson är i dag 70 år. Han bor i Saltsjö-Boo utanför Stockholm, men har rötterna i Elleholm där hans föräldrar ligger begravda. Och det var i samband med att han skulle betala räkningen för föräldrarnas gravplats som han gjorde ett misstag. Han betalade två räkningar, en för de första 18 åren och en för de därefter följande 40 åren.

Kyrkan behöll pengarna

Poängen var att Åke Andersson betalade in beloppet 16 år för tidigt. Och kyrkan behöll pengarna utan att meddela honom.

- Kyrkan hörde inte av sig under alla dessa år. Jag upptäckte misstaget av en slump då jag gick igenom gamla räkningar, säger Åke Andersson.

Han skrev då ett brev till Mörrum-Elleholm Kyrkliga Samfällighet och undrade vad pengarna, 6 320 kronor, gjorde på ett vilande konto. Han ville också ha 15 års ränta på de innestående pengarna.

Kräver räntan tillbaka

- Det som är beklagligt är att de visste att det handlade om ett felinbetalt belopp. Ändå behöll de pengarna, säger Åke Andersson.

Han menar att pengarna inte är så mycket att bråka om. Utan att det mer handlar om att de ansvariga bakom gravplatsen inte hörde av sig under alla åren.

- Du får gärna fråga den dåvarande revisorn Mats Lindstén hur mycket ränta de har fått på mina pengar under de här åren, säger Åke Andersson.

Sagt och gjort.

Mats Lindstén, hur mycket pengar rör det sig om?

- Alltså, räntan ingår i en stor budget. Jag vet inte hur mycket det kan röra sig om, men det kan inte vara så mycket pengar. Hur mycket kräver han?

3 526 kronor.

- Oj, det var ingen dålig ränta. Men det var länge sedan vi gjorde det här bokslutet. Tanken var att hans pengar skulle gå till framtida gravvård.

Varför informerades han inte om det här?

- Jag vill inte gå in på det, men det var många turer kring ärendet. I samband med att misstaget uppdagades skrev vi ett brev till honom där vi begärde en faktura på räntan, säger Mats Lindstén.

Sedan säger han att Åke Andersson får skicka in en ny faktura och kräva räntepengarna. Men den här gången till Asarums församling som numera sköter ekonomin för kyrkorna i Mörrums församling.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.