1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kyrkan mitt i byn firar 300 år

KARLSHAMN
Nästa vecka firar kyrkan mitt i byn, Carl Gustafs Kyrka, 300 år. Alla är bjudna till det veckolånga kalaset, som kommer att firas tidsenligt.
Kyrkohistoria under tre sekler kommer att sammanfattas på en enda jubileumsvecka...
Karlshamn • Publicerad 19 oktober 2002

Carl Gustafs Kyrka firar nu 300 år. Och det finns naturligtvis flera viktiga årtal att hålla reda på.

1692 - bygget kom i gång på allvar.

1693 - blev murarna färdiga. Det årtalet finns angivet ovanför kyrkans ingång.

1698 - började kyrkan sälja gravplatser för att kunna finansiera det fortsatta arbetet. Dåvarande borgmästare Christopher Schröder dog 1699 och han var den första som fick en grav inne i kyrkan, mitt i altarringen.

Talande utställning

Under jubileumsveckan finns det möjlighet att se Christopher Schröders grav. Och lära sig mer om den anrika kyrkans historia. Kyrkan tar emot förbokade grupper och låg- och mellanstadieelever.

Förutom rundvandringarna har det byggts upp en utställning som berättar om kyrkans tillkomst, seder och bruk i staden, klockstaplar och klockringning och hur man tog hand om de som inte gjorde rätt för sig år 1702. För till gudstjänsten skulle de. Där fick de sitta i fångbänken som i dag finns kvar till vänster efter huvudingången på kyrkans östra fasad.

- På den tiden gick alla i kyrkan på söndagarna. Det var lagstadgat och veckans höjdpunkt. Prästen förmedlade nyheterna och på kyrkbacken fick de höra byaskvallret, säger Sussane Persson, som är en av de församlingspedagoger som kommer att hålla i rundvandringarna nästa vecka.

Bär 1700-talskläder

Under veckan kommer kyrkans personal att gå klädd i 1700-talskläder. Det ryktas om att Eric Dahlberg, som en gång i tiden omarbetade ritningarna för att kyrkan skulle få större "regularitet och forderlighet", kommer att dyka upp. Liksom Christopher Schröder. Hurvida han stiger upp ur graven eller om han gestaltas av någon ur sällskapet Castellanerna låter vi vara osagt. Klart är också att dåvarande konungen, Karl X Gustav, kommer för att hälsa på. Kanske får vi också se en skymt av Casparus Hammerus - som var häradsprost i församlingen mellan 1687 och 1702.

Som grädde på det anrika moset har historiekännarna i Castellanerna tagit fram en modell över hur det såg ut innanför murarna i början av 1700-talet.

I kyrkan finns i dag flera ovärderliga saker från 1700-talets början. Till exempel dopfunten i mässing, en av kyrkans finaste klenoder, som skänktes av ett tyskt par 1717.

Kyrkan har under åren genomgått flera förändringar. 1834 byggdes en sakristia bakom koret. Året därpå fick kyrkan ett helt nytt altare.

Några år senare ersattes Åke Truedssons predikstol, som från början stod i den träkyrka som låg vid innerhamnen, med en ny som var snidad av Peter Lind från Karlskrona.

Under senare år är det främst den omfattande restaureringen 1950-1951 som den äldre generationen minns. Då lades golven om och ett tiotal gamla gravhällar lades i kyrkogångarna. Samtidigt ersattes plåttaket med ett koppartak.

Gammalt bondbröllop

Den senaste renoveringen utfördes som sent som 1981. Då togs flera bänkrader bort för att utöka golvytan i koret. För att anpassa kyrkan till moderna krav förbättrades också akustiken genom att man tog bort de på senare tid påsätta skivorna mellan takbjälkarna.

Men nu är det jubileumsveckan som stundar. Och turligt nog infaller självaste högtidsdagen på en lördag. Hela dagen kommer att gå i 1700-talets tecken. Hantverkare kommer också att finnas i kyrkan och Hällaryds folkdanslag kommer att bjuda besökarna på ett gammalt hederligt bondbröllop. Naturligtvis med brudpar och präst.

Tidstrogen anda

Besökarna förväntas komma hungriga till kyrkan då ett dukat bord bestående av tidsenlig mat finns att tillgå. Om inte kålsoppa, rågbröd och äppeldricka lockar - besök kyrkan med mätt mage. Kyrkans personal råder dessutom alla att lämna moderniteter som mobiltelefoner och klockor hemma.

Dessutom kommer det att sitta fångar i stocken utanför kyrkan och på kyrkogården kommer tiggare att stryka omkring.

På lördagskvällen blir det jubileumskonsert med musik från tre sekler. Konserten kommer att ledas av Karlshamns Musiksällskap och Carl Gustafs Motettkör.

300-årsfirandet avslutas med en jubileumsmässa på söndagen. Då kommer prästen att tillkännage värdsliga och kyrkliga nyheter från år 1702. Mässan kommer att firas i tidstrogen anda - med andra ord, ingen elektricitet, bara värme från den församlade skaran, och födelsedagsbarnets alla levande ljus.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.