1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kungen nobbar firandet när Karlshamn fyller 350 år

Kungen kommer till Kristianstads födelsedag om två veckor. Men Karlshamns 350–jubileumsfirande nobbar han.
– Vi får nog gratulationer i alla fall, säger kommunalrådet Sven–Åke Svensson.
Karlshamn • Publicerad 10 maj 2014
Foto: Bo Åkesson
Foto: 

Senast kommunalrådet och kung Carl XVI Gustaf pratades vid var på ett seminarium i Mörrum i mars i fjol.

– Vi satt vid samma bord och jag berättade om vårt firande. Men han sa att det inte var han som avgjorde sådant – att det fanns en kalender, säger Sven–Åke Svensson (S), som snart lät författa en formell skrivelse till hovet.

Sedan dess har kommunen väntat. Och väntat. Först i går kom beskedet.

"På grund av andra engagemang har dessvärre varken han, eller någon annan medlem av kungafamiljen, möjlighet att närvara vid jubileet", skriver hovmarskalk Kurt Svensson.

– Jag tror att Karlshamnsborna hade uppskattat ett besök, men det är bara att acceptera. Jag vet inte konkret vad han ska göra i stället och vi har ingen anledning att spekulera. Men det är så många jubileer, och en tänkbar förklaring är att Karlshamn bara fyller 350, säger kommunalrådet, väl medveten om att grannen Kristianstad firar 400 år 22 till 24 maj.

– Men vi får nog gratulationer i alla fall.

Det nekande svaret omkullkastar inte direkt några planer för den 4 oktober – dagen då det var tänkt att kungen skulle komma.

– Vi behöver inte ställa in något. Men nu är det bra att vi vet hur vi ska förhålla oss till säkerhet och annat.

När Karlshamn fyllde 300 år 1964 fanns prins Bertil, kungens farbror, på plats. Exakt vad som förhindrar kunglig jubileumsglans denna gång är oklart.

I kungahusets kalender på den officiella hemsidan presenteras ett urval av de inbokade programpunkterna. Det framgår bland annat att Carl XVI Gustaf ska närvara vid Norges grundlagsfirande (200 år), Kristianstads festligheter och grevinnan Marianne Bernadotte af Wisborgs 90–årsdag i maj och juni.

Men sedan är det tomt. I oktober finns inga uppdrag alls markerade.

Hovmarskalk Kurt Svensson var inte tillgänglig för en förklaring under fredagen. Och inte heller kungahusets informationsavdelning kunde ge någon information om åtaganden vare sig den 4 oktober eller under hösten i stort.

w Karlshamns 350– års­firande har mest en prägel av utspridda, folkliga aktiviteter under året.

Men den 4 oktober finns planer på ett speciellt evenemang.

w På Stortorget funderar man på att bygga upp en scen för ett historiskt skådespel.

– Kungen hade kunnat vara en del av det och av en ceremoni i Carl Gustafs kyrka, säger kommunal­rådet Sven–Åke Svensson.

w Planerna inkluderar även någon sorts sammankomst i rådhuset.

Jens Olander
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.