1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kulturellt ministerbesök

I politikernas grå vardag ingår små nedslag i vårt avlånga land. Kulturminister Marita Ulvskog hade ett fullt schema under sin vistelse i Karlshamn. Det handlade inte bara om kulturfrågor. Även kommunikation och äldreomsorg diskuterades.
Karlshamn • Publicerad 4 oktober 2001

Marita Ulvskog är uppvuxen i Luleå, är före detta chefredaktör för tidningen Dalademokraten och tidigare civilminister men sedan 1996 kulturminister.

Under ett kort möte med lokalpressen berättar om hur dagen i Karlshamn varit.

Vad hon ska säga sitter som en kopieringsmaskin i ryggmärgen. Hon menar (och säger det fem gånger) att varje kommun har en skyldighet att värna om kulturlivet.

- Utan kultur, inga kunskaper, säger hon kort och betonar att kommunerna är mer generösa med hyror, exempelvis lokaler avsedda för musik- och teaterevangemang, än staten.

- I mindre städer ska hyran vara kostnadsbaserad, ej marknadsbaserad.

- Viktigt är att bibliotek och skolor tilldelas resurser så att barnen redan tidigt tar an litteratur och på så vis kan ta del av vår livsnödvändiga kultur. De som inte läser hamnar utanför demokratin, säger Marita Ulvskog.

Bråttom

Hon har under onsdagen besökt Kunskapslyftet i syfte att prata om vuxenutbildning. Hon diskuterade vägar och järnvägar med hamnchefen Björn Nilsson, och under eftermiddagen besöktes Lokstallarna för en inblick i den mångkulturella verksamhet som finns där.

- När vi i regeringen är ute i landet representerar vi hela regeringen, därför står många olika frågor på vårt program, säger hon.

Närmast väntar en intervju med Sydnytt.

Hon ska ge sina synpunkter på Jämjöförfattaren Ragnar Jändel för ett specialprogram. Efter 15 minuter med BLT vänder hon på huvudet, säger varken tack eller hej då. Det är mycket som ska hinnas med innan flygplanet lyfter mot hemmet i Stockholm.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.