1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Krävde svar-fick kritik

Justitieombudsmannen riktar kritik mot försäkringskassan i Karlshamn.
Länsdirektör, Rolf Lindberg erkänner att det har gjort ett fel.
Han vill ha en lagändring.
Karlshamn • Publicerad 11 november 2005

I april anmäldes försäkringskassans kontor i Karlshamn till justitieombudsmannen, JO.

Bakgrunden var att en handläggare i ett brev skrivit att en privatägd förskola var skyldig att lämna ut information om ett barns närvaro. Materialet skulle användas för att bedöma föräldrarnas rätt till tillfällig föräldrapenning.

Inga krav på privata

-Vi får ålägga organisationer, myndigheter samt statliga och kommunala arbetsgivare att lämna information för att vi ska kunna kontrollera föräldrarnas uppgifter. Men vi kan inte kräva informationen från privata institutioner, säger länsdirektören för försäkringskassan i Blekinge, Rolf Lindberg.

Systemet är fel

Han erkänner därmed att försäkringskassan gjort fel och tillägger att de nu haft en genomgång med samtliga handläggare.

Samtidigt tycker dock Rolf Lindberg att dagens system är fel.

-De kommunala förskolorna har en skyldighet att lämna ut informationen, men från de privata kan vi bara ställa frågan och hoppas att de vill hjälpa oss.

Det tycker vi är fel eftersom det innebär att vi inte kan fullgöra vår kontrolluppgift, säger han.

Rolf Lindberg har därför varit i kontakt med lokala politiker och försäkringskassans huvudkontor för att uppmärksamma problemet och initiera en lagändring.

-Det är fel om ägandet ska avgöra om vi ska få de uppgifter vi behöver. Därför hoppas vi nu att det kan bli en förändring.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.