1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Krångliga rutiner försvårar insynen

Det är inte alltid helt lätt att få se posten hos kommunala förvaltningar och bolag.
Allt från krångliga rutiner till direkta fel i hanteringen försvårar insynen.
Karlshamn • Publicerad 28 oktober 2002

Förra veckan gjorde BLT en förfrågan om varför ett visst ärende på omsorgsförvalningen var sekretessbelagt.

Några dagar senare lämnades ärendet ut. Vid närmare eftertanke ansåg omsorgsförvaltningen inte längre att ärendet var sekretessbelagt.

Ärendet visade sig vara ett brev från en privatperson, adresserat till omsorgsnämndens ordförande, Jan Bremberg (s).

Brevskrivaren uttrycker sitt missnöje med omsorgsnämndens ordförande och den politik socialdemokraterna i Karlshamn för när det gäller äldreomsorg. Han är bland annat upprörd över den planerade nedläggningen av dagcentraler. Han säger sig också vilja ha ersättning för det arbete han utför men som han tycker att hemtjänsten borde göra.

Omsorgsförvaltningens chef, Susanne Öström förklarar att man på förvaltningen först tolkade brevet som en ansökan om bistånd. Och sådana är inte offentliga.

- Men när BLT bad att få veta varför ärendet var sekretessbelagt granskade vi det igen och kom fram till att vi kunde lämna ut det, säger hon.

Ett annat brev adresserat till rektorn för gymnasiesärskolan i Karlshamn, fick BLT aldrig se trots att vi dagligen ber att få titta på utbildningsförvaltningens post. Brevet var skickat från en rektor i Olofströms kommun och kritiserade förhållandena för en gymnasiesärskoleklass. BLT fick kännedom om brevet och frågade på utbildningsförvaltningen varför det inte funnits med bland den post vi får se. Vi fick då till svar att det hela var ett misstag och berodde på att den tjänsteman som ansvarar för posten var på semester vid det tillfället.

När vi ville se på posten hos Karlshamns Energi AB fick vi veta att det var för sent på dagen och att posten redan var utdelad internt. Vi fick beskedet att man måste komma före klockan nio på morgonen för att få se posten. Nästa dag var vi på plats 8.40 för att titta på posten men blev då ombedda att återkomma senare när bolagets vd hade tid att hjälpa oss.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.