1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Demokrati ner på gräsrotsnivå - det blir en verklighet nu när kommuninvånarna tillsammans får hjälpa till att balansera kommunens dåliga ekonomi.
Skattesatsen höjs med 75 öre från och med nästa år.
Karlshamn • Publicerad 30 oktober 2002

Samtliga partier, utom moderaterna, var överens under gårdagens sammanträde med kommunstyrelsen. Skatten måste höjas, om inte annat för att undvika att kvaliteten på vården, omsorgen och utbildningarna blir lidande.

Moderaterna ville, som enda parti, behålla nuvarande skattesats i kommunen - 31,85 kronor.

Slutgiltiga beslutet

Kommunstyrelsen kommer nu att lägga fram ett förslag till kommunfullmäktige som tar det slutgiltiga beslutet, men eftersom en klar majoritet är för en skattehöjning, är saken mer eller mindre klar.

Skattehöjningen innebär att en person som i dag har en månadsinkomst på 20 000 kronor får nästan 2 000 kronor mindre i plånboken per år. Vilket ungefär motsvarar en cd-skiva eller två biobesök, inklusive tilltugg, i månaden. Vid en månadinkomst på 25 000 kronor blir skattehöjningen 2 087 kronor per år.

Presskonferens

I går träffade också kristdemokraterna, folkpartiet och socialdemokraterna för att diskutera ett samarbete den kommande mandatperioden. Tanken var att diskutera fördelningen i nämnderna, men kommunalrådet Torsten Magnusson (s), sade i går kväll att ingenting är klart, "mer än i stora drag", vad beträffar nämndplatserna.

- Vi kommer att kalla till en presskonferens på torsdag. Då ska vi presentera och skriva under ett färdigt dokument, säger Torsten Magnusson.

Politisk stabilitet

Turerna har varit många. Men nu tycks det råda någon sorts politisk stabilitet i kommunen. Åtminstone tillfälligt. Socialdemokraterna fick sina samarbetspartners - folkpartiet och kristdemokraterna.

- Läget känns stabilare. Nu kan vi nog säga att det blir så här, säger Torsten Magnusson.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.