1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kommunen slarvar med miljötillsynen

Karlshamns kommun får svidande kritik av både länsstyrelsen och miljöåklagare.
Under förra året anmäldes inte ett enda misstänkt miljöbrott.
Länsstyrelsen ser flera allvarliga brister i hur kommunen sköter tillsynen enligt miljöbalken.
Karlshamn • Publicerad 5 juni 2004

Noll anmälda miljöbrott till åklagare under 2003. Det visar statistiken för Karlshamns kommun. Märkligt att inga misstänkta miljöbrott uppdagas i Karlshamn anser såväl länsstyrelsen som miljöåklagare Ingvar Wennersten.

- Karlshamn avviker helt klart från övriga Blekinge, säger Åsa Olofsson på länsstyrelsens miljöskyddsfunktion.

Hon har granskat samtliga fem kommuner i Blekinge vad gäller tillsynen enligt miljöbalken. Sölvesborg gjorde under förra året fyra anmälningar till åklagare om misstänkta miljöbrott, Ronneby tretton, Olofström tre och Karlskrona tio.

Skyldig att anmäla

Miljöåklagare Ingvar Wennersten har reagerat över att han på senare tid inte fått in några anmälningar alls från Karlshamn. Tidigare år har det i allafall varit några stycken per år men nu är det länge sedan.

- För mig verkar det osannolikt att Karlshamn inte haft ett enda ärende på ett helt år där man skulle kunna misstänka miljöbrott. De har en skyldighet att anmäla till mig som åklagare, säger han.

Enligt Wennersten är miljöbalken tydlig i att när en tjänsteman upptäcker något som kan tänkas vara ett miljöbrott, så ska det anmälas till åklagare. Det är bara åklagaren som ska avgöra om det finns grund för misstanke om brott, det varken får eller kan kommuner själva ta ställning till.

Saknar resurser

Från Karlshamns kommun tar man dock lätt på kritiken. Samhällsbyggnadsförvaltningens chef Ulf Ohlsson menar att det är en resursfråga. Förra året hade miljöinspektörerna flera tunga utredningar av bland annat djurskyddsärenden och man har helt enkelt inte hunnit med tillsynen.

- Jag kan ju också tänka mig att laglydnaden blivit bättre när det gäller miljö. Men också att vi självklart har för små resurser för att jaga efter miljöbrott, säger han.

Han är också upprörd över att länsstyrelsen låter antyda att han som förvaltningschef utövar påtryckningar på miljöinspektörerna. Och att det skulle vara anledningen att inga anmälningar görs.

- Det är naturligtvis helt fel och ett påhopp också på inspektörerna, säger Ulf Ohlsson.

Miljönämnden i Karlshamn har besvarat länsstyrelsens kritik i ett bitvis ganska skarpt formulerat brev. Man medger att miljökontoret inte haft tid att klara den löpande tillsynen på ett bra sätt men att påståendena om jäv är felaktiga.

lotta.andersson@blt.se

0454-30 60 01

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.