1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kommunen ser över offentlighetsprincipen

Vem som helst har rätt att titta på kommunens post.
Men det är stor skillnad mellan hur Karlshamns kommuns olika förvaltningar håller sin post tillgänglig för allmänheten.
Nu ska Kristiina Kosunen Eriksson, tillförordnad kommundirektör, se över rutinerna och se till att offentlighetsprincipen efterlevs i hela kommunen.
Karlshamn • Publicerad 28 oktober 2002

Varje dag går massmedia runt till kommunens olika förvaltningar för att titta på den post som kommit in eller skickats därifrån. Det blir då tydligt att det råder stor skillnad mellan hur olika förvaltningar hanterar sin post.

Alla brev tillgängliga

Hos samhällsbyggnadsförvaltningen finns posten - alla brev, utskick och e-postmeddelanden - tillgängliga för genomläsning och kopiering. Det finns också postlistor där man kan läsa vilken post, diarieförda ärenden, som har kommit till förvaltningen dag för dag.

På omsorgs- och utbildningsförvaltningarna väljer tjänstemännen ut vissa handlingar som man visar för massmedia. Diariekort, papper som visar vilken post som finns, visas bara om man ber särskilt om det. Postlistor visas inte.

På dessa förvaltningar finns å andra sidan en hel del post som är hemlig och inte får visas för allmänheten.

- Min inriktning är att det ska finnas så mycket insyn som möjligt. Samtidigt vill jag värna om den enskildes integritet, säger Susanne Öström, chef för omsorgsförvaltningen.

Enhetligt system

Kristiina Kosunen Eriksson vill nu införa ett mera enhetligt system för kommunens posthantering. Hon tänker också se till att de som behöver, såväl bland tjänstemän som politiker, får utbildning i offentlighetsprincipen.

- Kunskapen om offentlighetsprincipen varierar mycket inom kommunen, säger hon.

På lång sikt kan hon tänka sig att upprätta en gemensam posthantering för samtliga av kommunens förvaltningar. Detta skulle underlätta för den som vill gå igenom kommunens post.

- Men det kan bli svårt att genomföra, det finns ett visst motstånd mot en sådan ordning, säger hon.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.