1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Knacka dörr bästa sättet att engagera"

Genom Mötesplats Bode försöker Karlshamnsbostäder och Hyresgästföreningen engagera Fridhemsborna. Hawazen Saghir som arbetar i livsmedelsbutiken föreslår dörrknackning för att nå ut till fler i området.
Karlshamn • Publicerad 15 januari 2007

Mötesplats Bode är ett projekt för att få Kabos hyresgäster att ta större ansvar för sitt eget område. Projektledaren Eva Willan-

der och Tommy

Alm i Hyresgäst-

föreningen har berättat att projektet har nått ut till 250 hushåll i Fridhem.

I Fridhem bor invandrare från många olika länder som Kosovo, Palestina, Afghanistan, Azerbadjan, Libanon, Irak och Bosnien. Här är svenskarna i minoritet.

Stort avstånd BLT frågade några Fridhemsbor om de känner till Mötesplats Bode.

Indira Plecan som kom som flykting från Bosnien för 12 år sedan har ingen aning om projektet.

- Det kommer alldeles för mycket papper i brevlådan, säger hon.

Dessutom tycker hon att hyran är för hög och att folk tar för litet ansvar för sina sopor.

- Jag tänker flytta från Fridhem, säger Indira Plecan.

Emad Merzi, som kommer från Libanon och som har bott i Sverige i 18 år, har också en hel del synpunkter på ordningen. Däck blir stulna i garaget, bilar utsätts för skadegörelse och en del föräldrar låter barnen leka på parkeringen, trots att det finns en ny fotbollsplan en liten bit därifrån. Han talar också om det stora avståndet mellan svenskar och invandrare.

- Men projektet är bra och Tommy Alm är trevlig. Min fru har varit med på flera resor som Kabo och Hyresgästföreningen har anordnat.

Gettostämpel Hawazen Saghir är socialpedagog och arbetar med ungdomar på Väggaskolan. Han är inte själv Fridhemsbo, men har hjälpt sin pappa i butiken under de senaste tio åren. Som han uppfattar saken finns gettostämpeln kvar här i Fridhem, trots ombyggda lekplatser och ny fotbollsplan.

- Jag tror inte att alla förstår vad det där demokratiprojektet handlar om. Ska man nå ut måste man tränga sig på folk litet mer. Inte bara skicka ut papper. Jag tror att de flesta skulle bli hedrade om någon kom och ringde på dörren och berättade om projektet, säger Hawazen Saghir.

Galjonsfiguren, symbolen för det Nya Fridhem är symboliskt nog inte på plats ännu.

Lennart Cromnow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.