1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Klart med skolstängningar i Mörrum

Miljöpartiet ville se att förslaget utreddes ytterligare. Men i kväll avgjordes frågan om omorganisation av skolorna i Mörrum. Bolsgårdens skola och Hästarydsskolan ska stängas.
Karlshamn • Publicerad 5 maj 2014
Hästarydsskolan, en av två skolor i Mörrums som stängs sommaren 2016.
Hästarydsskolan, en av två skolor i Mörrums som stängs sommaren 2016.Foto: Kristian Pedersen

Efter att nämnden för barn, ungdom och skola tagit beslut om omorganisation i december, möttes det av en våg av protester. Beslutet – att bland annat stänga Bolsgården och Hästarydsskolan – var inte taget i rätt instans, menade upprörda föräldrar.

Det hela överklagades dessutom till förvaltningsrätten, som i slutet av mars instämde. Ärendet var en sak för kommunfullmäktige.

Under måndagskvällen var det så dags för avgörande.

– Äntligen har ärendet hamnat i kommunfullmäktige. Det skulle det ha gjort på en gång, sa Anders Englesson (MP) som dessutom kallade förvaltningsrättens dom "en näsbränna".

Han yrkade i första hand på återremittering till bus–nämnden för att ytterligare undersöka Mörrumsbornas åsikt. I andra hand avslag.

Men minuten senare röstade fullmäktige igenom ursprungsförslaget. Bolsgården och Hästarydsskolan planeras därmed att stängas sommaren 2016. Norrevångsskolan har innan dess ändrats till 4–9–skola, medan Svängstaeleverna börjar på nya högstadieskolan i Asarum redan till hösten.

Jens Olander
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.