1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Klart för Östra Piren

Den första etappen av byggandet av lokaler för högskola och näringsliv på Östra Piren i Karlshamn har fått klartecken i kommunstyrelsens arbetsutskott. Det är 3 000 kvadratmeter lokalyta som ska byggas och kommunen går i borgen för 50 miljoner kronor.
Karlshamn • Publicerad 18 oktober 2001

KARLSHAMN

Det är konsekvensen av att den externa finansiären inte kunnat ge klartecken inom de tidsramar som var uppställda. För att inte förlora tid sätter Karlshamns kommun igång projektet med egen finansiering.

Terrorattacken

Det var Landesbank, Kiel och LB Kiel Nordic Finans AB som var den tidigare hemliga finansiär och exploatör som kommunen räknade med att kunna sluta ett avtal med för hela Östra Pirenprojektet. En affär på omkring 500 miljoner kronor. Ett byggavtal har varit klart, men den osäkra situationen i omvärlden efter terrorattacken i USA har fått som resultat att finansiären inte vågar ge klartecken för att gå in i projektet.

Det berättade kommunalrådet Torsten Magnusson vid gårdagens presskonferens på Rådhuset. Med sig hade han en kvartett glada herrar; kommundirektör Stefan Karlsson, Bengt Mattsson, projektledare för NetPort, högskolans projektledare Henrick Gyllberg och Anders Wiberg, näringslivschef. De tonade ned det faktum att den externa finansieringen av Östra Piren misslyckats och framhöll istället vikten av att kunna dra igång åtminstone en första etapp.

- Vi börjar för att inte förlora tid, men avsikten är att avyttra marken, betonar Torsten Magnusson.

Söker finansiär

Karlshamns kommun kommer därför att fortsätta att aktivt söka en extern finansiär. I arbetet med projektledningen kommer företaget Aberdeen Celexa Property Investors att användas. Kommunen har utnyttjat det bolagets kompetens för markförhandlingarna och det är erfarenheter av projekt i Halmstad och Helsingborg som de ansvariga för Östra Pirenprojektet betonar särskilt.

Vid årsskiftet

Att inte KPML(r) var med på noterna och yrkade vid kommunstyrelsens arbetsutskott i måndags kväll bekymrade inte heller Torsten Magnusson nämnvärt. Socialdemokraterna tog förslaget till beslut tillsammans med moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna i arbetsutskottet. Och den 5 november räknar kommunalrådet med att få igenom ett beslut i fullmäktige. Första spadtaget för etapp ett på Östra Piren ska kunna tas strax efter årsskiftet.

- Vi räknar med att lokalerna ska stå klara i juli 2003, säger Torsten Magnusson.

Det blir det kommunala koncernbolaget Stadsvapnet AB som får uppgiften att utse ett kommunalt bolag som ska svara för genomförandet av första etappen. Kommunen ska gå i borgen för ett belopp om preliminärt 50 miljoner kronor för finansieringen. Pengarna ska lånas upp av Karlshamns kommun på marknaden.

Använder Väggaskolan

Det lokalbehov som högskolan har under tiden som etapp ett byggs kommer att lösas genom att Väggaskolans A-byggnad tas i anspråk. Det blir två av våningarna som kommer att utnyttjas och de elever som är där i dag kommer att få tränga ihop sig i befintliga lokaler på skolan.

Målet med att bebygga Östra Piren är att få dit 1 000 studenter och 500 nya arbetstillfällen i kommunen. Det är totalt 36 000 kvadratmeter lokaler det handlar om och poängen är att integrera högskolan med såväl näringsliv som allmänna lokaler. I det sistnämnda fallet handlar det exempelvis om biblioteket för både högskola och för övriga kommuninvånare.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.