1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Katastrofskörden slår hårt

Årets skörd blir katastrofalt dålig. Lantbrukaren Anders Henriksson, Elleholm, har aldrig sett något värre. Det är det den torra sommaren och det ihärdiga regnandet i augusti som fått dessa dystra konsekvenser för jordbrukarna.
Karlshamn • Publicerad 9 september 2006

När BLT träffade Anders Henriksson tidigare i veckan var han i färd med att skörda höstvetet på en åker vid Svenstorp, vid Stensnäs. Det var inte hans mark, utan han ansvarade för skördandet. Och det var illa ställt med vetet.

- Jag får vara glad om jag får ihop pengar till skördetröskan, säger Anders Henriksson.

Det var Anders Håkansson, Siretorp, som körde tröskan och det var till att hålla den högt. För axen på höstvetet hängde tungt och hade groddar. Det är en konsekvens av att regnandet. Det har aldrig funnits tillfälle för vetet att torka upp.

För lite brödsäd - Det är inte en fullgod vara och det kommer nog att innebära att det fattas brödsäd i Sverige. Jag har aldrig varit med om dess like, säger Anders Henriksson.

När det är groddar på axet är det kanske inte mer än halva energivärdet kvar i kärnan. Detta vete blir förmodligen bränsle i ett energiverk.

Anders Henriksson visade även potatisen, som fanns i det intilliggande fältet. Även här har det våta vädret satt sina spår och det i form av bladmögel.

- Det finns fält som är alldeles svarta, säger han.

Viktig inkomstkälla Anders Henriksson levererar potatis till Stärkelsefabriken i Mjällby och det är en viktig inkomstkälla för honom. Det rör sig om cirka en miljon kronor som han omsätter ifråga potatisen. Om stärkelsehalten är lägre i potatisen innebär det mindre betalt och kvalitén blir sämre.

- Förr hade vi haft en riktig missväxt, säger Anders Henriksson.

Han har haft lantbruk sedan 1983 och trivs med det. Men när de ekonomin är pressad på grund av vädret är det mindre roligt att vara lantbrukare.

Många drabbade Anders Henriksson klarar inte av mer bakslag, utan är beroende av att ha en god skörd nästa säsong.

- Det är många som är drabbade i Sydsverige, säger han.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.