1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Karlshamnsborna mest sjuka i länet

Karlshamnsborna är mest sjukskrivna i länet, med fem och en halv sjukdagar per invånare och år. Det visar statistik som tjänstemännens centralorganisation, TCO, tagit fram.
- Vi märker av att det finns en oro i arbetslivet, säger Gösta Skoog, chef för Alviva företagshälsovård.
Karlshamn • Publicerad 17 april 2002

TCO:s undersökning bygger på statistik från försäkringskassans lokalkontor och riksförsäkringsverket, RSV. Den visar att landets sjukskrivningar kostar samhället 92 miljarder kronor årligen. Blekinge ligger något under riksgenomsnittet vad beträffar sjukpenningtalet, det tal som bygger på antalet ersatta dagar med sjukpenning. De två veckor då arbetsgivaren betalar sjuklön ingår inte.

Vet inte orsakerna

Invånarna i Karlshamn är i genomsnitt sjuka fem och en halv vecka per år. Med sjukpenningstalet 24,1 ligger Karls- hamnsborna högst i landet och klart över riksgenomsnittets 21,1.

Gösta Skoog, chef för Alviva företagshälsovård - tidigare Celero, vet inte varför Karlshamnborna är mer sjuka än övriga blekingar. Men han menar att det märks att folk mår allt sämre, även om den fysiska arbets-miljön blir allt bättre.

- Sjukskrivningarna minskar under lågkonjuktur och ökar under högkonjuktur, så har det varit under alla år, säger Gösta Skoog som har märkt att allt fler mår sämre. Han vill dock inte uttala sig om orsakerna.

- Men det är viktigt att företagens arbetsledning uppmärksammar signaler från de anställda på ett tidigt stadium.

Orsaken till att sjukdagarna ökar är, enligt en undersökning som TCO gjort i samarbetet med SIFO, ökad stress, ett hårdare klimat och ökade krav på arbetsplatserna.

Inga enkla genvägar

Hela sex av tio människor säger sig gå till arbetet trots att de är sjuka. 20 procent av de som tillfrågades i undersökningen säger att de tagit ut semester eller kompledighet i stället för att sjukskriva sig.

Alviva företagshälsovård arbetar både förebyggande och med rehabiltering. Gösta Skoog menar att det alltid är företagsledningens ansvar att föra en öppen kommunikation med de anställda. Det är också viktigt att arbeta med helhetsfrågor på företagen, och se till att personalen får känna att de är delaktiga i det som händer.

- Alla tider har haft sina problem på arbetsplatserna. Jordbrukssamhället var också tufft. Tyvärr finns det inga enkla genvägar till ett bättre arbetsklimat, men vi måste alla hjälpas åt, säger han.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.