GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Karlshamns nya styre heter S+MP+C

S + C + MP = sant.
Tillsammans bildar de nya Karlshamnskoalitionen.
– Det känns bra i magen, säger Per-Ola Mattsson (S).
Karlshamn • Publicerad 18 september 2018 • Uppdaterad 18 september 2018
När Miljöpartiet, representerat av Charlott Lorentzen, tar plats i koalitionen med Per-Ola Mattsson (S) och Mats Dahlbom (C) kommer det att bli mer fokus på miljöfrågor.
När Miljöpartiet, representerat av Charlott Lorentzen, tar plats i koalitionen med Per-Ola Mattsson (S) och Mats Dahlbom (C) kommer det att bli mer fokus på miljöfrågor.
Foto: Bo Åkesson

Sent på tisdagseftermiddagen stod det klart att Karlshamns nya styre leds av Per-Ola Mattsson (S), Mats Dahlbom (C) och Charlott Lorentzen (MP). Diskussionerna började redan i valrörelsen och partierna känner att de är överens i många frågor.

– Vi alla vill driva kommunen framåt, säger Mats Dahlbom (C).

Tidigare bestod koalitionen av S, C och L. Men sedan L nyligen bytte ledning känns det mer naturligt att samarbeta med MP, tycker kommunalråd Per-Ola Mattsson (S).

– Liberalerna har en ny inriktning på sin politik och drar mer åt M-hållet.

Personkemi och lokala frågor sägs vara de viktigaste ingredienserna för att fungera ihop. MP blev tidigt S och C förstahandsval till den nya Karlshamnskoalitionen.

Hade det sett likadant ut om Anders Englesson hade suttit kvar som ledare för MP?

– Det är jag inte helt säker på. Personkemin är jätteviktig, säger Per-Ola Mattsson.

Tillsammans får S, C och MP 25 mandat i fullmäktige. För majoritet krävs 26. Därmed kommer det att bli så kallad hoppande majoritet. Men Per-Ola Mattsson och kollegorna är inte oroliga.

– I många frågor finns det oftast andra partier som man är överens med. Men skulle det bli någon enskild sakfråga som vi inte får igenom är det ingen katastrof, menar Mats Dahlbom.

Nu ska de tre partierna fördela platserna i nämnderna och komma överens om vem som ska vara kommunalråd.

– Normalt sett är det största partiet som får den posten, säger Mats Dahlbom och syftar på Socialdemokraterna.

Kommer du att göra anspråk på posten?

– Jag har gjort det i valrörelsen, så vi får se, säger Mats Dahlbom.

Towe OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer