1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Karlshamn vill ta emot ensamkommande flyktingbarn och har föreslagit att länets kommuner ska gå samman och ordna det gemensamt. Men bara Sölvesborg har anmält sitt intresse. Övriga kommuner har inte ens svarat.
Karlshamn • Publicerad 9 oktober 2007

- Jag förstår inte varför de inte svarar, säger Ingrid Hagberg Hake (s), vice ordförande i socialnämnden i Karlshamn.

Hon sitter också i direktionen för Vårdförbundet Blekinge som ägs gemensamt av länets fem kommuner. Och det var här hon i våras förde fram förslaget att undersöka om det gick att ordna ett gemensamt mottagande av flyktingbarn i förbundets regi.

- Jag tycker inte att vi ska låta barn sitta på stora institutioner och vänta - det är inte värdigt. Jag tycker att vi ska vara solidariska och ta emot dessa barn i våra kommuner, säger Hagberg Hake.

Inget svar Men hittills är det bara Sölvesborgs kommun som har sagt sig vara intresserad. Kommunstyrelserna i Karlskrona, Ronneby och Olofström har inte ens svarat.

- Jag tycker att det är dåligt, de kunde åtminstone säga ja eller nej, säger Gun Hedlund (fp), socialnämndens ordförande i Karlshamn.

Karlskronas kommunalråd, Karl-Gösta Svenson (m), känner överhuvudtaget inte till att det finns en förfrågan från Vårdförbundet.

- Vi har inte haft frågan uppe i kommunstyrelsen, åtminstone inte vad jag kan erinra mig. Det är möjligt att den har hanterats på tjänstemannanivå, säger han.

Sagt nej tidigare Inte heller Ronneby har haft frågan uppe i kommunstyrelsen. Kommunalrådet, JanAnders Palmqvist (s), kan inte säga varför:

- Jag kan inte svara på det. Men vi har tidigare tagit ställning till frågan om att ta emot ensamma barn och sagt nej till det. Och nu håller vi på att behandla en motion om det.

Olofströms kommunalråd, Margaretha Olsson (s), har visserligen hört talas om frågan men ännu inte fått den på sitt bord.

- Vi har remitterat den till socialnämnden men vi har ännu inte haft den uppe i kommunstyrelsen.

Frågan ställdes redan i våras. När kan Vårdförbundet förvänta sig ett svar?

- Den borde redan ha blivit besvarad. Jag vet inte varför vi inte har gjort det ännu, säger Margaretha Olsson.

Besviken Gun Hedlund är besviken på grannkommunerna:

- Det är tråkigt för det hade kunnat bli en snabb och bra lösning för de här barnen. Det är viktigt att de får ett hem och kan börja i skolan.

Nu har socialnämnden i Karlshamn beslutat att gå vidare på egen hand och ordna ett eget mottagande för flyktingbarnen.

BAKGRUND

- Att ta emot ensamkommande flyktingbarn är ingen lätt sak. Det bästa vore att hitta familjer där barnen kunde bo men lämpliga familjehem är en bristvara i alla kommuner och att hitta familjer som kan ta emot barn som inte talar svenska är förstås ännu svårare.

- Alternativet är att ordna någon form av hemlikt institutionsboende. För en liten kommun, som kanske kan ta emot bara ett par barn, kan det vara knepigt att ordna på egen hand.

- Karlshamns kommun har därför föreslagit att länets kommuner ska gå samman och ordna det gemensamt i Vårdförbundets regi.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.