1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Känd urmakare fyllde 90 år

Han har många vänner och beundrare, urmakare Nils Persson.
I lördags fyllde han 90 år och 120 personer kom för att gratulera vid kalaset på Karlshamns Museum.
Karlshamn • Publicerad 14 april 2003

Det är vännerna på museet som har ordnat festen för Nils Persson. Sedan sju år tillbaka har han sin urmakeriverkstad inrymd på Karlshamns Museum.

Det är dukat till fest och alla är där, släktingar och vänner från när och fjärran. En liten grupp har rest från Malmö - de är från föreningen, Gamla urens vänner, där Nils Persson givetvis är medlem. Och det har kommit mängder av blommor och gratulationshälsningar, till och med några från urmakerifirmor i Schweiz.

Har bara lagat klockor

Vad gör man för att bli så populär?

- Ja, det vet jag inte - jag har bara lagat klockor, säger Nils Persson och ser sig förvånat omkring.

Nils Perssons är förvisso en blygsam man. Men hans kunskaper om klockor och urmakeri är något utöver det vanliga. Det förstår man när man talar med hans många vänner.

- Om jag kunde en tiondel av vad han kan skulle jag vara glad. Man hittar inte hans överman i det här landet, säger Tommy Borander, urmakare i Karlshamn.

Han mycket imponerad av sin 90-årige kollega som fortfarande arbetar varje dag. Och detta utan glasögon. Själv säger Nils Persson att han ska börja trappa ner lite på arbetet, nu när han passerar nittio.

Göra kugghjul och golvur

- Jag ska bara jobba med det jag tycker är roligt, som att göra kugghjul och golvur, säger han.

Men museichefen, Bengt Gabrielsson tror inte mycket på den saken.

- Så har han sagt länge, men han kan helt enkelt inte låta bli när någon kommer med en klocka som behöver lagas, säger han.

- Urmakare i hela landet skickar klockor till Nils Persson. När de får in sådant de inte klarar själva vänder de sig till honom, säger Einar Norsell, som vanligtvis är verksam vid museet, men som denna dag har rollen som "festfixare".

- Han kan tillverka vilket hjul som helst, till vilken klocka som helst. Och det roliga är att han är helt självlärd, säger Ingvar Månsson från Gamla urens vänner.

Egentligen gick Nils Persson i pension för 25 år sedan, men han fortsatte att driva sin uraffär på Drottninggatan fram till 1996. Då flyttade han istället in i ett litet rum på museet där han än i dag sitter och lagar klockor. Och inte bara det. Han har rykte om sig att kunna laga det mesta: dragspel, kameror och andra mojänger.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.