1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kajakpaddling - en naturupplevelse

Med kajak är det lätt att ta sig i land på öarna och på nära håll studera fågelliv och natur. I Matvik strax öster om Karlshamn satsar Göran Åkesson och Björn Sperling på att få fler intresserade av kajakpaddling.
Karlshamn • Publicerad 22 april 2003

De kan tyckas ranka och svårbemästrade men både Göran Åkesson och Björn Sperling säger att det inte är svårt att paddla kajak. Det känsligaste momentet är att ta sig i och ur kajaken men väl på plats i sittbrunnen är det inte svårt att hålla balansen.

- Skärgården här är jättefin att paddla i. Det är korta avstånd och lätt att hitta, säger Göran Åkesson.

Själv har han paddlat så länge han kan minnas och byggde en gång en kajak i masonit tillsammans med sin bror. Numera är kajakerna tillverkade i glasfiber och mycket hållbara. Dessutom i princip underhållsfria.

- Jag brukar vaxa min nån gång då och då, sådär vart femte år, skrattar Göran Åkesson som tillsammans med Björn Sperling erbjuder uthyrning av kajaker i Matvik.

För den som vill lära sig lite mer innan man ger sig ut på egen hand håller till exempel Friluftsfrämjandet kurser i kajakpaddling. När Björn Sperling demonstrerar ser det väldigt lätt ut, åtminstone en solig och vacker aprildag med ganska

lugnt vatten.

Om nu olyckan skulle vara framme och kajaken välter så kan det vara skönt att veta att den i stort sett är osänkbar. Det går att ta sig upp igen med lite träning, annars är det bara att hänga kvar i kajaken tills man får hjälp.

I vattentäta skott kan man få ned en hel del packning så det går att göra långa utflykter med tält och sovsäck.

- Det som är bra med kajaken är ju också att den är lätt att bära med sig och lasta på bilen, säger Björn Sperling.

De kajaker han och Göran hyr ut väger lite drygt 20 kilo.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.