1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Jobbnätverket SIR startar på riktigt

I förra veckan fick de besked om 1,3 miljoner kronor från EU. Nu börjar jobbnätverket Samverkan i Rekrytering (SIR), som kommunen startade i början av året, att ta form. Bland annat är nyinflyttade Karlshamnsfamiljer med och utformar marknadsföringen.
Karlshamn • Publicerad 12 september 2001

SIR är ett nätverk där arbetsgivare, arbetsförmedling och skolor ska samarbeta för att rekrytera nytt folk till Karlshamn och för att få unga att stanna i kommunen.

Skolorna ska få ökad insikt om vilka utbildningar som behövs, ungdomar ska veta mer om vilka möjligheter det finns på olika arbetsplatser och nyinflyttade ska kunna få hjälp och information om dagisplatser och bostäder.

Samarbete med Stenbackaskolan har redan påbörjats i ett annat projekt. Nu ska arbetet utökas för att omfatta alla högstadieskolor i kommunen.

Inte bara arbete

Och för nyinflyttade med familj kan nätverket samarbeta och hitta nytt jobb till hustrun eller mannen som kanske flyttar med. På kommunen ska kontaktpersoner som kan informera om skolor, bostäder och vård finnas för de nyinflyttade.

- Det är inte bara att få en bra anställning som räknas, säger Sven Olof Karlsson på Mörrums Bruk. Många värdesätter att få hjälp med dessa andra saker som man behöver veta innan man flyttar till en ny ort.

Viktigt

Mörrums Bruk är ett av företagen i kommunen som har en längre rekryteringsperiod framför sig.

De har idag 460 anställda varav 25 procent är över 55 år.

Med i nätverket är än så länge ett 15-tal arbetsgivare, däribland Karlshamns kommun och landstinget. Därutöver tillkommer arbetsförmedlingen och Blekinge Tekniska högskola.

Svårigheter

- Det är viktigt att många företag är med i nätverket. I dag finns rekryteringssvårigheter inom många olika områden, säger Christer Kihlström som är chef för arbetsförmedlingen.

- Vi hoppas att gruppen ska bli större under resans gång, säger Ulrika Nordén-Johansson som är heltidsanställd som projektledare för SIR.

Återvändare

Hon jobbar just nu med en marknadsföringsplan som ska marknadsföra Karlshamn för den efterfrågade arbetskraften, studenter, invandrare, återvändare som till exempel har studerat på andra orter och sommarboende som kan tänka sig att flytta till Karlshamn.

Planen utformas tillsammans med nyinflyttade Karlshamnsbor.

Karin Abrahamsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.