Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De vill stresstesta din familjs ekonomi

Är du sugen på en utmaning? Just nu söks familjer som vågar stresstesta sin ekonomi.
– Vi erbjuder en träningsarena utan fara, säger Svenja Andersén från kommunen.
Karlshamn • Publicerad 18 januari 2018
Det var inte Lyxfällan, utan ett program från Utbildningsradion (UR) som inspirerade till Lugn i stormen. Nu ska Svenja Andersén och Rebecka Svensson från kommunen samt Ulf Ohlson från Sparbanken i Karlshamn stresstesta familjers ekonomi.
Det var inte Lyxfällan, utan ett program från Utbildningsradion (UR) som inspirerade till Lugn i stormen. Nu ska Svenja Andersén och Rebecka Svensson från kommunen samt Ulf Ohlson från Sparbanken i Karlshamn stresstesta familjers ekonomi.Foto: Towe Olsson

Ensamstående föräldrar, familjer som bor i villa med eller utan lån och andra typer av familjekonstellationer. Det är vad kommunen och Sparbanken i Karlshamn är på jakt efter.

– Vi vill att projektet ska spegla samhället. Vi vill ha så många familjekonstellationer som möjligt. Alla ska inte bo i villa vid havet och har tre miljoner i bolån, säger Svenja Andersén som jobbar med ekonomisk rådgivning på kommunen.

Annons

Projektet Lugn i stormen går ut på att tre till fem utvalda familjer lever med fiktiva ekonomiska utmaningar under tre månader. Det kan röra sig om räntehöjningar, nya amorteringskrav och att en i familjen blir arbetslös. Alla händelser är påhittade, men familjerna måste sätta undan pengarna under den aktuella perioden.

– Vi vill inte att någon ska misslyckas och att ekonomin havererar totalt. Utan vi vill upplysa och öppna upp folks ögon, säger Rebecka Svensson, budget- och skuldrådgivare på kommunen.

Familjerna som väljer att ställa upp kommer att få en grundlig genomgång av sin ekonomi. Under tiden som projektet pågår får familjerna tips på vägen av Rebecka Svensson och kollegorna.

– Vi vill att hushållen får största möjliga självinsikt. Det är den bästa gåvan de kan få, säger Svenja Andersén.

Syftet med projektet är att uppmärksamma vikten av en långsiktig hållbar ekonomi. Senast den 5 februari behöver kommunen ansökningar från familjer som vill vara med i stresstestet. I mars startar den första utmaningen.

Towe OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons